USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SİVAS´A ŞEKER FABRİKASI ŞART --VİDEOLU--

SİVAS´A ŞEKER FABRİKASI ŞART --VİDEOLU--

SİVAS´A ŞEKER FABRİKASI ŞART --VİDEOLU--
07-11-2020 00:00
Google News

Hatice KOYUNCU YİĞİT

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Plan Bütçe Komisyonu´nda Tarım ve Orman Bakanlığı´nın bütçe görüşmelerinde Sivas´ta tarım konusunda yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 2019 yılında 18 milyon ton şeker pancarı üretildiğini ifade eden Milletvekili Karasu, ?Nüfusun önemli bir kısmı tarım ve hayvancılıkla uğraşan Sivas´ta 2019 yılında şeker pancarı üretiminin en fazla olduğu altıncı il olarak kayıtlara geçti ama ne yazık ki Sivas´ta şeker fabrikası yok, Sivas´ta üretilen şeker pancarı, Erzincan, Malatya, Turhal ve Kayseri´deki fabrikalara götürülüyor? dedi.

Erzincan Şeker Fabrikası özelleştirildikten sonra Suşehri bölgesinde kantarın kapatıldığını söyleyen Karasu, ?Pancar üretimi 100 bin tondan 5 binlere düştü. Bu yetmedi, devlete ait olan Malatya Şeker Fabrikası, tuttu, Ulaş ilçemizde bulunan Bostankaya Şeker Pancarı Kantarı ve Toplama Merkezini kapatarak çiftçiyi elindeki mahsulle ?Ne hâlin varsa gör´ denilecek duruma getirdi. Sivas´ın iklim koşulları ve pancarın çiftçimiz tarafından nakli ve bekleme süresi göz önünde tutulursa zaten mağdur olan çiftçinin sırtına yüzde 20 ekstra maliyet yüklenmesi söz konusudur. Çiftçi pancarı söktükten sonra 10 gün kamyon bekliyor, pancar 3 gün de kamyonda bekletiliyor; bu da fire oranını artırıyor. Pancar, Ulaş ve Kangal ilçelerimizde tarlalarda bekliyor, ne bekliyor? Nakliye gelmesini bekliyor. Malatya´dan nakliye gelecek, çiftçinin pancarı yüklenecek ve fabrikaya gidecek; üstelik bu pancar kalite bakımından bölgenin en iyisi. Çiftçinin bir yıl boyunca emek verip ürettiği mahsulü çürütmeye, heba etmeye kimsenin hakkı yok. Sivas´a kar yağacak, sezon bitti, çiftçinin pancarı fabrikaya giremedi. Bu konuyla ilgili TÜRKŞEKER Genel Müdürüyle görüştüm, sorunun giderileceğini ifade etti, 15 gün oldu, hiçbir çözüm üretilmedi. Sürekli 2002´yle kendi iktidarını karşılaştıran arkadaşlar, şimdi size çarpıttığınız rakamları değil, gerçek rakamları veriyorum: 2002 yılında çiftçinin borcu 1 milyar TL´ydi, şu an borcu 130 milyar TL. 2002 yılında buğday için doğrudan gelir desteği 13,5 TL, mazot 1,48 TL´ydi. Çiftçi, dönüme aldığı destekle 9,12 litre mazot alıyordu. 2019 yılında dönüme verdiğiniz buğday için toplam destek 27 TL´ye geliyor. Mazot 6,25, 4 litre mazot alıyor. Mazot fiyatındaki artışı baz alsanız 57 TL destek vermeniz gerekiyor. 2002-2020 arası buğday fiyatı 4 kat, gübre fiyatı 10 kat arttı? diye konuştu.

Milletvekili Karasu, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: ?Çiftçi, 2019´da aldığı sertifikalı buğdayı ekti, biçti, ürününü sattı. 2020 tohumunu aldı, ekti. Siz, hâlâ 2019 sertifikalı buğday desteklemesini ödemediniz. Tarım Kredi Kooperatiflerinde eylül ayında yem fiyatı 80 TL´ydi. Daha geçtiğimiz pazartesi çiftçi gidiyor, Tarım Kredi Kooperatifine fiyat soruyor ?92 TL´ diyorlar. Kredi kartını almak için köyüne gidiyor, bir gün sonra yemi almaya geliyor, yem olmuş 102 TL. Bu nasıl bir fiyat politikasıdır. Ayrıca, Kangal ilçemizin Davulbaz Göleti var, sadece 10 milyon TL´lik ödenek gelmesi gerekiyor, 3 yıldır ödenek gelmediği için gölet bitmiyor. Gölet bitmediği için 10 tane köyün yolu grup yolu yapılmıyor, köylü vatandaşımız köyüne gidemez durumda. Bu göletin bir an önce bitirilmesi gerekiyor? açıklamasında bulundu.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü