USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TATLI UYARI

TATLI UYARI

TATLI UYARI
12-06-2018 07:55
Google News

Gökhan KARA /

Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Karabağ, bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayının sonlarına yaklaşılan bu günlerde bayram menülerinin şimdiden hazırlanmaya başladığını belirten Karabağ, ?Genellikle bayram boyunca tüketilen yemek ve tatlı miktarı ise günlük alınması gereken kalorinin çok üzerine çıkıyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgelerde hafif ve serinletici tatlara sofralarda yer vermek hem kilo kontrolü hem de sağlığın korunması açısından önem taşıyor? dedi.

?BAYRAM SÜRECİNDE BESLENME ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ?

Karabağ, ?Ramazan´da oruç tuttuğumuzda metabolizma ve metabolizma hızı belirgin şekilde değişiyor. Çünkü günlük öğün sayımız 2 veya 3´e iniyor ve bunları da yatmadan hemen önce yiyoruz. Sahur ve iftarda alınan toplam kalori çoğunlukla, günlük almamız gereken kalori miktarından az oluyor. Hem az kalori alımı, hem de geç saatte yenilen yemekler, bazal metabolizma hızını belirgin şekilde düşürüyor. Uzun süren açlık, fiziksel aktivitelerde yavaşlamaya, bu yavaşlama ise dışarıdan harcanan enerjinin azalmasına sebep oluyor. Metabolizma hızının düşmesi ve fiziksel aktivite yetersizliği söz konusu olduğunda, Ramazan Ayı süresince kilo alıyoruz ya da sonrasında kilo almaya uygun bir ortam oluşuyor. Bu nedenle de Ramazan´ın sona erdiği 1-2 haftalık dönem, özellikle de bayram süresince beslenme şeklimiz çok önemli. Bu dönemde yavaşlayan metabolizma hızını artırmak için öğünlerde yediklerimiz miktar olarak küçük; ancak posa içeriği olarak büyük seçimler olmalıdır? dedi.

TATLI AZ, FİZİKSEL AKTİVİTE ÇOK

Karabağ, Bayram süresince ihtiyaç olursa ara öğünler yapılması gerektiğini belirterek ?Tatlı tüketimi en az düzeyde tutulmalı ve mümkün olduğunca fiziksel aktiviteye zaman ayrılmalıdır. Ara öğün için çikolata ya da tatlı yerine, mümkünse taze ya da kuru meyveler ve yanında kabuklu yemişler iyi alternatifler olacaktır. Ana öğünlerde yağda kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak durarak, sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş et ya da sebze yemekleri yanında bol salata ve ayran, ya da kefirle yenilmelidir. Tatlı yemek istediğinizde sütlü tatlı ya da dondurma ideal seçimler olacaktır ve tabi su tüketiminiz de en az 2,5-3 lt´i bulmalıdır? diye konuştu.

?HAFİF ve SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN?

Tatlı ikramları hakkında bilgi veren Karabağ, ?Tatlı ikramlarınız için hafif sütlü ya da meyve tatlıları, dondurmayı düşünebilirsiniz. Tuzlu ikramlarınızda ise öncelikle kabuklu yemişler ya da kepekli undan ve az yağla hazırlanmış kurabiye ve çörek; ya da yağsız tepsi börekleri sunabilirsiniz. İçecek olarak kolalı içecekler yerine evde hazırladığınız az şekerli limonata ya da meyve kompostoları misafirleriniz ve sizin için uygun alternatifler olacaktır. Bayramlaşmalarda misafirlere ikram konusunda ısrarcı davranılmaması gerekiyor. ?Bugün bayram, bir defalık yemekten bir şey olmaz, bayramda da diyet olur mu, şimdi ye sonra diyete devam edersin gibi sözlere inanılarak şeker ve tatlı tüketiminin abartılmaması gerekiyor .Bayramı evinizde geçiriyorsanız, gideceğiniz ziyaretlere yürüyerek gitmek ve araba kullanmamak bir tercih olabilir; ya da boş kaldığınız zaman dilimlerinde yüzebilirsiniz yâda yürüyebilirsiniz. Tatile çıktıysanız yine yürüyüş ya da yüzme veya doğa sporları bayram süresince kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır? dedi.

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
13.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü