Arife Defne ARSLAN
EĞİMİN TAKİP EDİLDİĞİ SÖYLENİYOR
Sivas kent merkezinde Eski Kale Mahallesi'nde bulunan ve Selçuklu Devleti döneminde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melih Şah tarafından yaptırılan, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki tarihi Ulu Camii'nin minaresi, yerden yüzde 7 derecelik eğri yapısı ile biliniyor. Zaman içinde eğiminde değişiklikler görülen, yerden 35 metre yüksekliğindeki minarenin hareketlerinin ise sismik cihazlar ile takip edildiği ifade ediliyor. 10 metrekarelik alan üzerine oturtulan minare, sepet örgüsü motifleri, tuğlalar arasındaki çinileri ile dikkat çekiyor. Halen şehrin en büyük camisi niteliğinde olan eser, her gün binlerce kişiye ibadet imkânı sağlıyor.
Yıllardır Ulu Cami minaresindeki eğimin izlendiği ifade edilse de özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından minarenin eğiminde bir değişim olup olmadığı merak ediliyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca gazetemize yaptığı özel açıklamada minaredeki eğimin depremden önce ve sonra kontrol edildiğini söyledi. Karaca “Minarenin deprem döneminden önceki yaptığımız incelemelerde yüz on yedi santimetrelik bir eğimi vardı bugüne kadar. Ve depremden sonra da yine takip ettiğiniz zaman herhangi bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Zira bu minare yıllardır bu depremlere maruz kalıyor.” dedi.
SİSMİK İNCELEME RAPORLARI MERAK EDİLİYOR
Her ne kadar Karaca minaredeki eğimin değişmediğini söylese de kamuoyu yapılan sismik inceleme sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Ulu Cami civarında oturan ve çalışan vatandaşlar kendi gözlemlerine göre eğimin arttığını, yapılan açıklamaların tatmin edici olmadığını söylüyor. Vatandaşlar, “Yıllardır eğimde değişme yok deniliyor. Ancak son yıllarda ülkemizde çok şiddetli depremler oluyor. Sağlam binalar bile yıkılırken Ulu Cami minaresinde eğimde bir değişiklik olmadığının söylenmesi bizi çok tatmin etmiyor. Ayrıca minarenin olduğu alanda ciddi bir araç trafiği var. Bu trafik bile zemini oynatabilir. Yıllardır sismik cihazlarla inceleme ve takip yapıldığı söyleniyor. Ancak bu sonuçları açıklamıyorlar” ifadelerini kullandı.
RESTORASYONA BAŞLANACAĞI BİR KEZ DAHA SÖYLENDİ
Karaca, bu yıl cami ve minare için restorasyon çalışmalarının başlayacağını belirterek, “Biz bu sene nasip olursa müracaatımızı yaparak teknik kurullardan geçirdikten sonra Ankara'dan iznini alıp çalışmalara başlayacağız. Minarenin yeniden analizleri yapıldı. Çeşitli eksikler tespit edildi. Daha önceki bilgilerimizi de hatırlarsanız yaptığımız sondaj çalışmalarımızda zeminden fore kazık diye bugün tabir ettiğimiz ağaç kazıklar, ahşap kazıklar çıktı. Zira ardıçla yapılan zemini güçlendirmek adına ve on üç metre derinlikte. Bunlara da rastladık. Böylece bir bütünlük arz edecek şekilde minaremizi bu sene itibariyle restorasyona alıp bu bununla başlayan süreçle de çalışmalara başlayacağız” dedi.
HENÜZ ATILMIŞ BİR ADIM YOK
Karaca, restorasyon çalışmalarının bu yıl başlayacağını söylese de bölgede ki vatandaş bu söyleme tepki gösterdi. Vatandaşlar “Yıllardır restorasyon yapılacak, çalışma başlatılacak deniliyor. Geçen onca yıla rağmen atılmış bir somut adım göremedik. Yani yetkili kurumların neyi beklediğini de anlamak mümkün değil. Çalışmaya başlamak için herhalde minarenin yıkılmasını bekliyorlar” diye konuştu.
Editor : Yunus BUDAKTAŞ