USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

YILDIRIM ÖNERDİ, HÜKÜMET KABUL ETTİ

YILDIRIM ÖNERDİ, HÜKÜMET KABUL ETTİ

YILDIRIM ÖNERDİ, HÜKÜMET KABUL ETTİ
29-05-2017 07:59
Google News

-          ARABULUCUYA BAŞVURU DAVA ŞARTI OLDU

-          ARABULUCU 3 HAFTADA SONUCA ULAŞACAK

-          TAZMİNATTA ZAMAN AŞIM SÜRESİ 10 YILDAN 5 YILA İNDİRİLİYOR

-          İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARINDA ARABULUCUYA GİTME ZORUNLULUĞU OLMAYACAK

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım´ın TOBB Sanayi şurasında, işverenler hakkında iş mahkemelerindeki davaların haksız yere sonuçlandırılmasıyla ilgili önerisi hükümet tarafından kabul edildi.

Yıldırım´ın iş davalarına zorunlu arabuluculuk öngören önerisinin ardından İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis´e sevk edildi.

Nurettin ÇUKURYURT/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi kurmaylarının katılımıyla düzenlenen Sanayi Şurasında işçi ve işveren arasındaki sorunları dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve TSO Başkanı Osman Yıldırım´ın önerisi hükümet tarafından kabul edildi. 

İş davalarına zorunlu arabuluculuk öngören İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, Meclis´e sevk edildi. Artık işe iade, tazminat, alacak davalarında önce zorunlu olarak arabulucuya başvurulacak, arabulucu 3 haftada başvuruyu sonuçlandıracak.

?İŞVERENLER HAKSIZ YERE CEZALANDIRILIYOR?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nde (TOBB) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi kurmaylarının katılımıyla düzenlenen Sanayi Şurası´nda işçi ve işveren arasındaki sorunları dile getiren Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Osman Yıldırım, mevcut iş kanunuyla işverenlerin haksız yere cezalandırıldığını bildirmişti.

İş mahkemelerindeki davaların hemen hepsinde işverenlerin davayı kaybettiğini vurgulayan Yıldırım, açıklamasında; ?Anadolu´da avukatlar adeta iş mahkemesine götürecek işçi avına çıktı. Özellikle bu davaları açmak istiyorlar. Çünkü mahkemeyi kazanacaklarına garanti gözüyle bakıyorlar. İstatistikler de bu bakış açısını haklı çıkarıyor. İş mahkemelerindeki davaların hemen hepsinde işverenler davayı kaybediyor. Herhangi bir somut delil olmaksızın, iki şahidin ifadesi ile mahkemeler bu kararları verebiliyor. Burada hakimlerin ciddi bir inisiyatif kullanması var. Bu durum giderek kronik bir hal alıyor. Burada üyelerimiz gerçekten ciddi haksızlıklara maruz kalıyor. Biz İş Mahkemelerinin köklü şekilde ele alınmasını talep ediyoruz? ifadelerine yer vermişti.

14 MİLYON İŞÇİYİ İLGİLENDİREN KARAR

TSO Başkanı Yıldırım´ın önerisini dikkate alan hükümet, 14 milyon işçiyi ilgilendiren İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Meclis´e sevk etti. Tasarıyla feshe bağlı kıdem, ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretine ilişkin zamanaşımı süresi 10 yıldan 5 yıla indiriliyor. Adalet Bakanlığı´nca hazırlanan tasarı özetle şöyle:

- Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında arabulucuya başvuru dava şartı oldu. Davacı, arabuluculuda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya arabulucu tarafından onaylanmış örneğini dilekçesine eklemek zorunda olacak.

- Arabulucuya başvuru zorunluluğuna uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde sunulması aksi takdirde davanın usulden reddedileceğini içeren davetiye gönderilecek. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilecek. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava usulden reddedilecek.

- İş kazası veya meslek hastalığı kaynaklı maddi-manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davaları hakkında arabulucuya gitme zorunluluğu olmayacak.

- Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilecek.

- Arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Ücret Tarifesi´nin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak.

- Arabuluculuk Bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı duracak ve hak düşürücü süre işlemeyecek. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek.

- İş sözleşmesi feshedilen işçilere, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurma şartı getirildi.  Arabulucuya rağmen anlaşmaya varılamaması halinde iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılması zorunluluğu öngörüldü.

- Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlardaki zamanaşımı süresi ise 10 yıldan 5 yıla indiriliyor.   

- İş mahkemelerinin, HSK´nın olumlu görüşü alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığı´nca lüzum görülen yerlerde kurulacak. İş mahkemelerinin birden fazla dairesi olabilecek. İş mahkemesi olmayan yerlerde dava ve işlere aynı yerdeki asliye hukuk mahkemesince bakılacak.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
11.12.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün Karikatürü