Gündem

Aylık Ödemesi 30 Bin Liradan 18 Bin Liraya Düşecek!

Konut kredisiyle ev alacakları sevindirecek gelişmeyi Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı açıkladı. Konut almak isteyenlere yönelik düşük faizli kredi kampanyası, 30 bin liradan 18 bine düşecek. İşte ayrıntılar...

Aylık Ödemesi 30 Bin Liradan 18 Bin Liraya Düşecek!
07-12-2023 11:39
SİVAS

Haber Merkezi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, faiz oranları ve konut kredisine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ilk kez ev alacaklar için düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar netleşmeye başladı. Uzmanlara göre, yeni kampanyada özellikle taksitlerin görece düşük olması bekleniyor, ancak bu miktar halen mevcut asgari ücretin üzerinde seyrediyor.

GYODER Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 3. Çeyrek Raporu'na göre, 3. çeyrekte 334,295 adet konut satıldı. Türkiye genelinde birim metrekare fiyatı 27,840 TL'ye ulaşırken, İstanbul'da bu rakam 41,766 TL olarak gerçekleşti. Ancak, ipotekli satışlar ile yabancıya konut satışlarında belirgin bir düşüş yaşandı.

Milliyet'e konuşan gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstanbul, İzmir ve Ankara'da ortalamalara baktığımızda GYODER'in tahminlerine göre farklı fiyat aralıkları söz konusu. Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksi, genel anlamda değerleme raporları üzerinden alınan ortalamaları yansıtıyor. En son eylül ayında açıklanan endeks, Türkiye genelinde metrekare birim fiyatının yaklaşık 29 bin 110 TL olduğunu gösterdi. İstanbul için bu rakam 43 bin 669 TL, İzmir için 33 bin 54 TL ve Ankara için 22 bin 200 TL düzeyinde."

Özelmacıklı, çevrimiçi ilan portallarının fiyatlarında da farklılıklar olduğunu belirtti. İstanbul'da metrekare birim fiyatının 35 bin TL, Ankara'da 20 bin TL ve İzmir'de 30 bin TL civarında seyrettiğini ifade etti.

Konut almak isteyenlerin dikkatle takip ettiği konut kredi faiz oranlarına dair ise Özelmacıklı şunları söyledi:

"Kamu bankalarında kredilerde kısıtlamalar mevcut. İlk defa ev alacaklar için 1 milyon TL kredi çekmek isteyenler, aylık yüzde 2.85 faiz oranıyla yaklaşık 29 bin 500 TL ödeme yapacaklar. Bu koşullar, hayat sigortası gibi ek detaylara göre farklılık gösteriyor. Bu da 1 milyon TL kredi için yaklaşık 30 bin TL'lik bir ödeme anlamına geliyor."

Özelmacıklı, konut kampanyasıyla ilgili beklentilerin önemli olduğunu belirterek, tüketicilerin aylık yüzde 1.50 seviyelerine kadar düşebilecek kampanyalardan faydalanma ihtimalinin yoğun olabileceğini vurguladı.

Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde 1 milyon TL konut kredisi için aylık ödemelerin 18 bin TL'ye kadar düşebileceğini belirtti. Bu rakamların piyasada daha kabul edilebilir düzeyler olduğunu ifade etti.

Finansmanın kolaylaşmasıyla birlikte konut talebinin canlanabileceğini ve dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarına olanak sağlayacağını ifade eden Özelmacıklı, bu durumun sektöre ve istihdama olumlu katkılar yapabileceğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER