Yaşam

Sivas’ta’ki hayvanlar kimliklendiriliyor

Sivas Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2015 yılında başlayan mikroçip uygulaması ile bugüne kadar binlerce köpeğe mikroçip takarak kimliklendirdi.

Sivas’ta’ki hayvanlar kimliklendiriliyor
22-02-2024 13:18

İlknur Özdemir

Sivas Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2023 yılında 800 köpeğe mikroçip takarak kimliklendirdi. 2024 yılının Ocak ve Şubat ayları arasında ise yaklaşık 200 köpeğin daha kimliklendirildiğini belirterek, bu sayının yaklaşık bin olduğunu belirtti.

14 Temmuz 2021 de 5199 Hayvanları koruma kanunu ve Türk Ceza Kanununda yapılan değişikliğe göre hayvan koruma kanunuyla beraber sahipli hayvanların da il tarım ve ilçe tarıma kaydettirilmesi zorunlu hale gelmişti. Durum böyle olunca evcil hayvan sahipleri, hayvanlarının kimliklendirilmesi için mikroçip taktırmak üzere işlemleri başlatmıştı.

Evcil hayvanlarına mikro çip taktırmayanlar ise sürenin son bulması sebebiyle para cezası ile karşı karşıya kalıyor. Mikroçip uygulaması güncel olarak, 6 aydan küçük hayvanlara uygulanabiliyor.

6 AYDAN BÜYÜK HAYVANLARA UYGULANMIYOR

Sivas Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şahin Alıcı, 6 aydan büyük hayvanlara mikroçip takılamayacağını belirterek, “6 aydan küçük hayvanlara çip taktırma var onun dışında çip taktıramazlar ceza ödemeleri gerekir. Mikroçipler üzerinde numaralar var kimlik numaraları gibi mercimek tanesi büyüklüğünde radyo frekans dalgalarına bağlı küçük bir ürün. Bu ürün hayvanın derisi altına yerleştiriliyor ve hayvanın kimliği olarak biliniyor” dedi.

Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Uygulama ile Sivas’ta ki sahipli, sahipsiz köpek sayısının da tam olarak tespit edilmesi amaçlanıyor.

Hayvanların aşı takibini, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.

   sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres  haberler ekspres son dakika  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER