Gündem

Sivas'ta Tarihi Ayıp!

Vakıf Haftası’nın 100. Yılında Sivas’taki tarih Çifte Minareli Mederese’den objektiflere yansıyan görüntü tarihi ayıbı gözler önüne serdi. 753 yıllık tarihi Çifte Minareli Medrese’nin duvarlarının döküldüğü görülürken Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yıllardır harekete geçmemesi tepki topladı.

Sivas'ta Tarihi Ayıp!
09-05-2024 10:19
SİVAS

HABER MERKEZİ

Anadolu Selçuklu Dönemi’nin en nadide eserlerinden birisi olan Çifte Minareli Medrese kaderine terk edildi. Geçmiş yıllarda da tarihi yapıya verilen zararlar gündeme gelmiş, son olarak da tarihi yapının duvarlarına sprey boyalarla yazılan yazılar kamuoyunun tepkisini toplamıştı. Tarihi yapının içler acısı hali, tarihe duyulan saygıyı sorgulatmaya başladı.

YETKİLİLER SESSİZ

Son olarak 2008 yılında restorasyona alınan ve 2011 yılında restorasyonu yarım kalan tarihi yapı ilgisizlik ve bakım yüzünden adeta dökülmeye başladı. Tarihi yapının avlu içindeki güney kanadında yaşanan dökülmeler hem tehlike arz ediyor hem de yapının tarihi niteliğine gölge düşürüyor. Uzunca bir süredir yaşanan dökülmeler karşısında yetkililerin harekete geçmemesi ise akıllarda soru işareti bıraktı.

NEYİ BEKLİYORSUNUZ?

Tarihi yapıda yaşanan bu dökülmeler yapıya zarar verirken hem de görüntü kirliliğine neden oluyor. Yapıyı ziyaret edenler hem yapıdaki dökülmeler hem de döküntüler sonucu oluşan kirlilik karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. Sivas’taki tarihi yapılarla ilgili yürüttüğü restorasyon çalışmalarından sık sık nasibini alan Sivas vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, daha önce de gündeme gelen konuyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadı. Başarısız çalışmalarıyla adından sık sık söz ettiren Karaca, özellikle Vakıf Haftası’nın 100. Yılı olması nedeniyle tarihi yapıdaki çirkin görüntüye sebebiyet vermesi nedeniyle bir kez daha eleştiri oklarının hedefi oldu.

TARİHİ YAPILARA BAKIM YAPILIYOR MU?

Öte yandan tarihi yapının bakımsız hali de eleştirilerden nasibini aldı. Medresenin duvarları üzerinde çıkan otlar temizlenmezken Vakıf Haftası’nın 100. Yılında vakıf eserlerinin içler acısı durumu düşündürdü. Sivas Ekspres Haber Merkezine ulaşan vatandaşlar, “Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca tarihi yapıların bakımsız ve çirkin görüntülerinden ötürü hiç utanmıyor mu acaba? Sosyal medyada reklam yapmak yerine ata yadigarı olan bu yapılara, bu tarihi eserleri sahip çıkmak, onların bakımını yapmak çok mu zor?” şeklinde yorumda bulundu.

sivas son dakika    sivas ekspres, ekspres.com ekspres haberler ekspres son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER