Sağlık

Turşu Hazırlıkları Başladı

Konya'da kış aylarının yaklaşmasıyla özellikle son zamanlarda artan grip salgınlarından sonra vatandaşlar bağışlıklarını güçlendirmek için turşuya ve turşu suyuna yöneldi. Turşu yapımındaki püf noktaları sıralayan turşucu Selman Kozan, turşu yapılan ürünlere olgunlaşması için bir çizik atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Turşu Hazırlıkları Başladı
01-10-2023 12:30
KONYA


Son zamanlarda yaygın olan üst solunum yolu hastalıkları sağlığı tehdit etmeye başladı. Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan grip salgını başta çocuklar olmak üzere herkeste etkili olabiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan vatandaşların yakalandığı ve ağır geçirdiği hastalık, hastanelerde de zaman zaman yoğunluğa neden olabiliyor. Bağışıklığını güçlendirmek isteyenler ise Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden turşuya yöneliyor. Turşu kurulum aşamasında belirli noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen turşucu Selman Kozan, kurulan turşuların hızlıca bozulmaması ve tadı, kıvamı tam tutması için püf noktaların önemli olduğuna dikkat çekti.

“Turşuda önemli olan kuruma suyu dediğimiz kurma suyudur”
Mandalina, yumurta, kavun, karpuz gibi 70 farklı turşu üreterek satışa sunduğunu anlatan turşucu Selman Kozan, “Salatalıktan başladık kendi bahçemizde salatalıkları salatalıkta turşu kurarken çiçek kısmı dediğimiz kısım var. Çiçekleri kesinlikle almamız lazım ve 2-3 defa ılık suda salatalıklarımızı yıkamamız temiz olması lazım. Hijyen bir şekilde bunları yıkadıktan sonra püf noktası da şudur salatalığı bir tane bıçak darbesi çünkü, fermente olsun diye içerisi boş kalmasın diye. Daha sonra içerisine bir diş sarımsağı yine bıçakla bir çizgi atarız ne kadar sarımsak seviyorsanız oranına göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra içerisine bir kepçe sirke, bir kepçe kaya tuzu, hakiki kaya tuzu olması lazım. Sonra da içme suyunu ilave ediyoruz ve ağzına kadar dolduruyoruz. Suyu da doldurduktan sonra şişeyi ters düz yapıp bir iki gün bekletmemiz lazım. Bir haftanın sonunda da kapağını ağzını iyice kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza etmemiz lazım. Zaten turşuda önemli olan kuruma suyu dediğimiz kurma suyudur. Kurma suyunu iyi yaptıktan sonra düzgün ayarladıktan sonra oran ve orantısını düzgün yaptıktan sonra tuşların hepsi zaten gayet lezzetli kıtır kıtır olur” dedi.

“Kış aylarında mümkün olduğunca turşu ve turşu suyu tüketilmesini istiyoruz”
En çok salatalık ve sarımsak turşusunun tüketildiğini söyleyen Kozan, “Geçen sene 65 çeşidimiz vardı. Yavaş yavaş biz Konya'da turşu çeşitliliğini arttırıyoruz. Bunu da nasıl yapıyoruz? Mesela bu sene karpuz turşusu kurduk. Ejder meyvesinin turşusunu kurduk şu anda tezgahımızda yok ama gelecek inşallah en yakın zamanda. En çok tüketilen turşuları da söylemek gerekirse; salatalık turşusu, biber turşusu bunlar zaten bildiğimiz genel turşular. Bunun yanında da bamya turşusu şu an için tercih edilen turşular doğal antibiyotik dediğimiz sarımsak zaten o yüzden dolayı çok tercih ediliyor. Bir de kış ayları yaklaşıyor, hastalıklar artmaya başladı. Bundan dolayı kış aylarında mümkün olduğunca turşu ve turşu suyu tüketilmesini istiyoruz, sağlık açısından. Geçen seneye oranla tabii ki ister istemez yani piyasanın gerektiği gibi fiyatlarda artış var. Turşularımız 75 liradan başlıyor fiyatlar” diye konuştu.

(İHA)

SivasEkspres Sivas son dakika Ekspres Son dakika Ekspres Gazetesi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER