USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AHİRET HAYATI...

15-10-2019

İmam Gazalî Ahiret hayatının ispat varlığını ispat etderken ve gerekliliği konusunda insanları şöyle bir tefekkür etmeye davet ediyor:

Akıllı bir insan başına gelecek belaları def etmek için bütün ihtimalleri bertaraf etmek ister.

Örnek verelim:  mesela siz, önünüze getirilen bir yemeği tam yiyeceğiniz bir anda oradakilerden birsi, ?Bu yemeğe biraz önce bir yılan dokunmuştu? derse, siz yılanı görmemiş olmanıza rağmen o kişinin doğru söylemiş olma ihtimalinden dolayı elinizi yemekten çekersiniz. Neticede yemeği yemezsem aç kalmış olurum ama ya yediğim takdirde zehirlenirsem hayatıma mal olur diye tedbirli davranırsınız.

Başka bir örnek: Siz hasta oldunuz diyelim; ölüm korkusu içindesiniz diyelim. Birisi gelse ve size: ?Sen bana biraz para ver, ben de sana bir kağıt üzerine bazı şekiller çizeceğim, muska yazacağım ve sen bu kağıdı yanında bulundurursan iyileşeceksin? dese; siz bu kağıt ile hastalığınız arasında hiçbir ilgi ve bağ kuramasanız bile ne olur ne olmaz, bu sembolik şekillerin belki faydası olur diye birkaç kuruşu feda edip adamın yazacağı kağıdı alırsınız.

Bir örnek daha: Siz ağır hastasınız, ölüm korkusu yüreğinizi sarmış.Bir astrolog size gelse, ?çok hasta olduğunuzu biliyorum, ölme ihtimaliniz fazla, fakat ben size, şifa bulmanız için faydalı olabilirim. Size bir ilaç temin edeceğim, fakat bu ilacı sadece şu zamanda ve ayın parlak olduğu şu gecede kullanacaksın; ancak o zaman faydası olur!? derse, siz bunun gerçekliğinden kuşku duysanız dahi bu ilacı o saatte denersiniz.Nasıl olsa kaybedecek bir şeyim yok diye düşünürsünüz.

İmam Gazalî, bu örnekleri verdikten sonra şu hayati soruyu sorar: ? Yılanın yemeğe dokunduğunu söyleyen adamın, bir sembolcünün, bir astroloğun söylediklerini akıl ve mantığa tam uygun görmediğin halde, belki tutar, belki doğrudur, kaybedecek bir şeyim yok diye düşünerek onların söyledikleri çözümleri tedbiren uygularsın, dediklerini yaparsın da, ahiretin varlığını sana hatırlatan yüz yirmi dört bin peygamberin, milyonlarca alimin, aklı başındaki düşünürün uyarılarını neden ciddiye almazsın!?. Bütün bu peygamberler, alimler ve akıl sahibi düşünürler: ?Evet, ahiret var, dirileceksin, mezarından çıkarılacaksın, hesap vereceksin? diyorlar sen bunu ciddiye almıyorsun ve orası için hazırlık yapmıyorsun; çok hata ediyorsun, çok yanlış yoldasın değil mi!? En azından tedbirli davranman gerekmez mi!??

        

HZ. ALİ´NİN BİR DİNSİZE SÖZÜ:

      Hz. Ali bir dinsiz kişi ile tartışır. Adamın anlamak istemediğini gören Büyük İmam, şöyle der: ? Eğer ahirette işin gerçeği senin dediğin gibi olursa, hem sen kurtulursun hem de biz kurtuluruz. Fakat benim dediğim gibi olursa, biz kurtuluruz, sen ise ebedî azapta kalırsın!?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?