USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ALLAH´IN ASLA BAĞIŞLAMAYACAĞI GÜNAH

25-09-2019

Tevhid ilkesinin ve tek Allah´a inanmanın tersi-zıddı da Allah´a şirk koşmaktır.

Şirk, Allah´ın yanında, O´na denk olan başka ilâhlar olduğuna inanmaktır. Bu inanış İslâm dinine tamamen aykırıdır, dinden çıkmaktır; Cenab-ı Allah´ın asla affetmeyeceği, belki de tek affetmeyeceği en büyük günahı işlemektir! ?Allah´a ibadet edin ve O´na hiçbir şeyi ortak koşmayın? !?( Nisa,4/36). Allah´a başkasını ortak koşmak(Şirk), birisi inançta, diğeri amelde ve davranışta olmak üzere iki çeşittir. İnançta şirk, Allah´tan başka bir varkığın tanrı olduğuna veya Allah´a mahsus sıfatlardan bir kısmını taşıdığına inanmakla olur. Amelde şirk ise, ibadeti ve kulluğu Allah´a tahsis edip yalnız O´nun için yapacak yerde başka varlıkları da O´na ortak kılmakla gerçekleşir. Kur´an´ı Kerimin bir çok ayetinde kibir, cimrilik, gösteriş yapma duygu ve eylemleri kınanmaktadır. Bunun sebeplerinden birisi de bu duygu ve eylemlerde iki çeşit şirkin izlerinin bulunmasıdır. Kibirlenen kimse, Allah karşısında bağımsızlığını ilân ediyor ve nefsine tapıyor demektir. Cimrilik eden kimsede ise Allah´ın lütfuna karşı nankörlük ve güvensizlik vardır. İyiliği insanlar görsünler ve kendisini övsünler diye yapanlar ibadet ve kulluğa Allah rızasından başka unsurlar katmaktadırlar; müşriklere ait bazı duygu, düşünce ve davranışların içine sokmaktadırlar.(Kur´an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir, D.İ.B.Y. Ankara 2006, Cilt:II, s.64)

?Doğrusu Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz ! Bunun dışında dilediğini mağfiret buyurur. Kim Allah´a ortak koşarsa pek büyük bir günah işlemiş olur ve iftira etmiş olduğunda şüphe yoktur!?( Nisa,4/48.). Bu Ayette Allah Tealâ´nın şirk dışındaki bütün günahları dilerse affedeceğini bildirmesi üzerine, bazı tefsirciler buradaki mağfiret (bağışlama) kavramının ne mânaya geldiği sorusuna cevap aramışlardır. Bu konu üzerinde en ayrıntılı şekilde duran İbn Âşûr´un yaptığı açıklamaya göre bağışlanma şansı bakımından insanları dört gruba ayırmak gerekir:

ZİNA :  Hz. Peygamber´in Zina Yapmak İsteyen Bir Genci Güzel bir Dille İkna Etmesi.

Ahmed bin Taberânî Ebu Ümâmeden şöyle nakletmektedire:

? Kureyşten bir genç, Hz. Peygamber´e geldi ve ? Ya Resulşullah izin ver de zina yapayım? dedi.Bir grup insan, gencin üzerine yürüdü ve onu azarlayarak sus sus! Dediler. Hz. peygamber, ?Yaklaştırın onu? dedi. Hz. Peygamber, gence, ?Sen, Annene, kızına, kız kardesine,halana, teyzene  zina yapılmasını ister misin ?? dedi.Genç, ?Canım sana feda olsun, vallahi hayır, istemiyorum !? dedi.Hz. Peygamber, ? Diğer insanlar da, halk da annelerine, kızlarına, kız kardeşlerine, halalarına ve teyzelerine zina yapılmasını istemezler.? Dedi. Ve elini Gencin omzuna koyarak ?Ey Allah´ım,O´nu bağışla, O´nu zinadan koru? dedi. Bu olaydan sonra Genç kadınlara hiç iltifat etmez oldu.??(M.Yusuh Kandehlevî,Hayatü´s Sahabe,C.4,s.5)

SÜNNETE UYMA:

Übeyy b. Kab´dan rivayet edilen hadis: ?Doğru yoldan ve sünnetten ayrılmayınız. Yeryüzünde hangi kul, doğru yola ve sünnete tâbi olsa, Rahman´ı zikretse ve Allah korkusundan dolayı gözyaşları yaşarsa Allah ona asla azap vermez. Yeryüzünde doğru yolda ve sünnet üzere olan, Allah´ı içinde zikredip Allah korkusundan dolayı kılları ürperen kişinin durumu yaprakları kurumuş ağaç gibidir. Böyle bir ağaca rüzgâr isabet edince yaprakları dökülür.İşte bu ağacın yaprakları gibi Allah onun günahlarını da dökecektir??( Hayatü´s Sahabe, s.45)

HZ. ÖMER´İN SÜNNETLE İLGİLİ SÖZÜ:

Hz. Ömer b. Hattab, Medine´ye geldiğinde kalktı, hutbe verdi. Allah´a hamd ve sena ettikten sonra şöyle konuştu: ?Ey insanlar ! Sizin için bazı sünnetler konulmuş, bazı esaslar da farz kılınmıştır.Apaçık bir hakikat üzere bırakıldınız.Ancak kendiniz sağa sola saparak, insanlar vasıtasıyla sapıtırsanız durum değişir.?( Hayatü´s Sahabe, s.45)

ABDULLAH B. MES´UD´UN SÜNNETLE İLGİLİ SÖZÜ.

Abdullah b.Mes´ûd, Perşembe günleri kalkar şöyle derdi: ?İslâmın esası ikidir; sünnet ve kelam. En faziletli ve doğru söz Allah´ın kelamıdır. En güzel sünnet ise Hz. peygamber´in sünnetidir. İşlerin en şerlisi ise sonradan uydurulandır. Sonradan uydurulan her şey bidaddır??.?( Hayatü´s Sahabe, s.46)

HZ. İMRAN´IN SÜNNETLE İLGİLİ SÖZÜ.

Hz. İmrân, sünneti inkâr eden birine şöyle demiştir: ? Sen ahmak birisin. Allah´ın kitabında?namazın rekatlarını, zekatın miktarını ve benzeri şeyleri açıkça görebiliyor musun? Allah´ın Kitabı bu gibi hususları mübhem bırakmış, bu hususları sünnet tefsir etmiştir.?( Hayatü´s Sahabe, s.46)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?