USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ANA-BABAYA İYİLİK ETMEK

19-11-2018

Yüce Mevlâmız, insanoğluna, anne-babasına iyi davranmasını; önce Allah Teâlâ´ya sonra da ana-babasına şükretmesini (Lokman,31/14) emretmiştir. Çocuğu dokuz ay 10 gün karnında taşıyıp besledikten ve doğurduktan sonra, ona iyiyi, doğruyu, edebi, saygıyı, paylaşmayı, iyilik yapmayı, Kur´ân´ı, günahı-sevabı, Allah korkusunu ve sevgisini ilk öğreten annedir. Evlâdının da O´na iyi davranması kadar gerekli bir şey olabilir mi ? ?İnsana da, anne-babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: ?Bana ve anne-babana şükret. Dönüş banadır.´ ?( Lokman,31/14)

Ana kucağı sevgi, şefkât, güven ve sığınak yeridir. Ana-baba, maddi ve manevî tüm hizmetleri-yardımları karşılıksız olarak yapan, dünyanın en fedakâr insanlarıdır. Anamız- babamız; evlâdının, büyümesi, her yeni gördüğü ve yeni tanıdığı varlığı öğrenmesi için;eğitimini-öğrenimini yapması, bir meslek sahibi ve bir iş sahibi olması için; sağlıklı bir şekilde kalması ve hayata atılması için; nihayet evlenip bir aile, bir yuva kurması için; daha sonra da ailesiyle beraber mutlu olabilmesi, darlık-kıtlık-yokluk çekmemesi için maddi-manevî ellerinden geldiği kadar, fedakârca, karşılıksız şekilde yardım eden büyüklerimizdir.

            Her ne yaparsak yapalım onların haklarını ödeyemeyiz. Bu bakımdan hiç olmazsa kalplerini kırmamalı, üzülmelerine sebep olmamalı, Kur´ân-ı Kerim´deki Yüce Allah´ımızın buyruğu  ile, onlara ? Öf?!? bile dememeliyiz. ?Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, ana-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da her ikisi, senin yanında  ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara ?Öf !? bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.?(İsrâ ,17/23). ?Biz , insana ana- babasına iyilik etmesini emrettik??(Ankebut,29/8). ? İkisine de merhamet kanadını aç ve ?Rabbim ! İkisine de, beni küçükken terbiye ettikleri gibi rahmet buyur !´  diye dua et.?(A´râf,7/24)

?Allah´ın rızası anne ve babanın rızasındadır.Allah´ın öfkesi de anne ve babanın öfkesindedir?(40 Hadis Kartelâsı, DİB yayını 598)

           

HASTA ZİYARETİNİN ÖNEMİ.

İbn Ömer´in rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: ?Kim bir hastayı ziyaret ederse sanki Allah yolunda cihâd ederken bir gün oruç tutmuş gibi olur ki, bu bir günlük oruç, yedi yüz günlük oruca bedeldir.Kim bir cenazeyi uğurlarsa Allah yolunda cihâd ederken bir gün oruç tutmuş gibi olur ki, böyle bir günlük oruç, yedi yüz günlük oruca bedeldir.? (Ebûl-Leys Semerkandî, Sohbetler,s.496)

 

ÇALIŞMANIN FAZİLETİ.

Ebû Meharık´ın rivayetine göre, Peygamberimiz, br gün sahabîleri ile birlikte oturuyorken yanlarından gücü kuvveti yerinde bir bedevî delikanlı geçti. Ebû Bekir ile Ömer, delikanlıyı görünce: ?Yazık eğer şu delikanlı gençliğini ve enerjisini Allah yolunda kullansa, ne kadar büyük bir ecir kazanırdı.? dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz şöyle buyurdu: ?Eğer o delikanlı, yaşlı ana-babasına bakmaya çalışıyorsa Allah yolundadır.Eğer küçük çocuklarını geçindirmeye çalışıyorsa Allah yolundadır. Eğer başkalarına muhtaç olmamak için kendi geçimini sağlamaya çalışıyorsa Allah yolundadır. Eğer gösteriş ve şöhret için çalışıyorsa o zaman o şeytan yolundadır.? (Ebûl-Leys Semerkandî, Sohbetler,s.422)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?