USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BU YIL GEÇTİ, BARİ SENEYE...

05-05-2021

Sivas’ta kenevir üretimi yapılabilmesi için çok mücadele verildi. Her platformda bu konu dile getirilerek Sivas’ın Endüstriyel kenevir yetiştiriciliği kazanması için büyük uğraşlar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ocak 2021 tarihinde onayının ardından Sivas, kenevir üretilecek 20 il arasına girdi. Sivas’ta bunun sevinci yaşandı ama bu sevinç kısa sürdü. 
Nedeni ise; o kadar uğraş verilerek kazanılan kenevir ekim izni için Sivas’ta sadece 6 kişi müracaat etti. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte 5 çiftçinin başvuru yapması hayal kırıklığına neden oldu. 
Sivas’taki bu hüsrandan önce kenevirin önemini bilmekte fayda var.
Yıllarda uyuşturucu madde diye lanse edilen kenevirin ardında çok önemli projeler var. Tarihin en büyük kara propagandalarında biri kenevir üzerinden yapıldı.
Kenevir özellikle tekstil sektöründeki yeri ve önemi çok ayrı, ilk kod pantolon kenevirden yapılmıştır. 3000 civarında ürünlerin üretiminde kullanılan, kenevir üretimi çok ucuz, aynı zamanda çok iyi bir oksijen kaynağıdır. Bir dönüm kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Kenevir gerçek bir radyasyon temizleyicisidir. Kenevir, kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltmada, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalıklarda destekleyici ilaç olarak kullanılmaktadır. 
Bugün artık biliniyor ki, kenevirin yasaklanmasının perde arkasında petrokimya üreticisi olan ABD’nin, küresel çapta petrol ürünlerine rakip olan keneviri yok etme çabası var. ABD küresel çapta kenevir ürünleri yerine petrokimya ürünlerinin kullanılması için keneviri uyuşturucu hammaddesi olarak dünyaya tanıttı ve yasaklanmasını sağladı. 
Ardında bu kadar kara propaganda olan bu bitki artık Türkiye’de ekiliyor. Hükümetimiz bu tabuyu yıktı ve Sivas’ı da bu şanslı iller arasına aldı. Şimdi sıra ilgili kurum ve SKT’ların gayret göstermesinde ve üretimi yaygınlaştırmada. 
Görülüyor ki kenevir ekim hakkı istenirken, ekimi için en ufuk bir altyapı çalışması yapılmamış. Bu nedenle bir yıl boşuna gitmiş oldu. Umudumuz önümüzdeki yıl için. İlgili kurumların çiftçiye kenevir ekimi hakkında gerekli bilgi ve teşvik çalışmaları mutlaka yapmalı. Zira ne vatandaşlar, ne de çiftçiler kenevirin kıymetini bilmiyor. Özellikle çiftçimizin bu bilinci kazanması için çok çalışmak gerekir...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?