USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CUMA GÜNÜN FAZİLETİ

29-05-2020

Ebû Hureyre´nin rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ?Üzerinden güneşin doğup battığı günlerin en faziletlisi Cuma günüdür. İnsan ve cinlerin dışında kalan tüm canlılar Cuma günü gelince sevinçlerinden çığlık atarlar. O gün mescidin her kapısında iki melek durur ve gelenlerin adlarını sıra ile yazarlar: İlk gelen bir büyük baş hayvan, ikinci gelen bir koyun kurban etmiş gibi sevâp alır?? ?Kim Cuma günü güzelce abdest alarak camiye gelir de hutbeyi dinlerse bir önceki Cumadan beri işlemiş olduğu günahlar affedilir.? ( Ebûl-Leys Semerkandî, Sohbetler,s.284)
Ebû Lübâbe´nin rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ?Cuma günü Allah katında haftanın en önemli günü ve tüm günlerin efendisidir. Allah katında Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinden üstündür. Cuma gününün beş özelliği vardır:
1-âdem bu gün yaratılmıştır.
2-Âdem bugün Cennetten çıkarılarak yeryüzüne indirilmiştir.
3-Âdem bu gün vefat etmiştir.
4-Bu günün öyle bir anı vardır ki, Allah, o anda, haram olmamak şartı ile ne istenirse kabul eder.
5- Kıyamet o gün kopacaktır.
Gerek Allah katında, gerek gökte ve gerekse yeryüzünde bulunan mukarreb melekler Cuma gününü heyecanla karşılarlar.?(Ebûl-Leys Semerkandî, Sohbetler,s.284-285)
İbadetlerimizin amacı Yüce Yaratıcımız Cenab-ı Allah´a kulluk etmektir; yoksa O´nun verdiği sonsuz nimetlerin karşılığını ödemek asla mümkün değildir.
Yine bir bölümünü aşağıya aldığımız bir ilahî aşk şiirimizde belirttiğimiz gibi insanoğlu, yaptığı tüm ibadetlerle, Hak Teala´nın nimetlerinin bir zerresini bile ödeyemez:

YETİŞ DOSTUM!
Nefsim, vicdanım astı,
Ruhumu kâbus bastı,
Duyduğum derin yastı,
Yetiş! Allah´ım yetiş!

Huşûya eremedim,
İnfakı veremedim,
Sevabı deremedim,
Yetiş! Yâ Rabbim yetiş!

Kayda değer zikrim yok,
Yeterince şükrüm yok,
Seveceğin fikrim yok,
Yetiş! Yâ Tanrım yetiş!

İbadetlerim noksan,
Takva, yer ile yeksan,
Acizim nere baksan,
Yetiş! Allah´ım yetiş!

OYTAN, yazık ki bizar,
Nefsi durmadan azar,
İblis mezarın kazar,
Yetiş! Yâ Rabbim yetiş!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?