USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DUA ETMENİN ZAMANI VAR MIDIR?

06-11-2019

Dua ne zaman yapılmalıdır; hangi zamanlarda yapılırsa daha çok kabule şayândır?

Duaların yapılması için de özel bir zaman dilimi yoktur. Cenab-ı Allah´a her zaman dua edilebilir: Allah Tealâ, her zaman uyanıktır: ??O´nu ne bir gaflet, ne de bir uyku basar !? (Bakara,2/255. )Bu bakımdan kullarını daima duyar, görür ve dualarına cevap verir. Ancak yine de duanın belirli zamanlarda yapılmasının daha makbul, daha fazla kabule şayan olduğu belirtilir. Örneğin, Dua için gece yarısı, seher vakti, sabah namazını müteakip; Cuma ve arife günleri, özellikle Cuma namazı vakti; Ramazan ayı, Kadir gecesi ve bütün kandil günleri ve geceleri gibi mübarek zamanlar seçilmelidir.

Nitekim, Kur´anı Kerimde gece ve seher vaktinde dua, ibadet ve istiğfâr ile meşgul olanlar övülmektedir(Zâriyât,51/15-18). Peygamberimiz (s.a.s.) de, gece yarısı ve farz namazlarından sonra yapılan duaların makbul olduğu müjdesini vermektedir.(Tirmizî,Deavât, 79)

         İnsanoğlu, yaptığı duaların hemen ve aynen kabul edilmesini sabırsızlıkla beklemekte ve beklentileri tahakkuk etmeyince morali bozulmakta, duasının kabul edilmediği sonucunu çıkarmaktadır.

Bu beklentilere verilecek ?nev-i beşer? cevabı şöyle olabilir: Peki ama aziz kardeşim, beklentilerinin tahakkuk etmesi için sen üzerine düşeni yaptın mı, yapıyor musun? Sana düşen, evvelemirde, Allah´a gönülden bağlı olmak, samimiyetle iman etmek, O´nun buyruklarına uymak, O´nun yasaklarına riayet etmek, O´nun hoşnutluğunu ve rızasını kazanacak işler-ameller yapmak; bir nimet elde ettiğinde şükretmek, bir sıkıntı karşısında sabretmektir.Böyle en basit kulluk görevlerini yapmayan; kendisine samimiyetle inanmayan-güvenmeyen-sığınmayan-yakarmayan-vermiş oldukları için şükretmeyen bir kulun yaptığı dualarını Cenâb-ı Allah neden kabul etsin?

Ama Cenab-ı Allah´ın sonsuz hoşgörü ve cömertliğine bakınız:Allah Tealâ o kadar Gaffâr, Rahîm,Rahman ve Cömert ki, hiçbir ön şart koşmadan, hiçbir karşı talepte bulunmadan, hiçbir karşılık beklemeden ?Bana dua edin, duanıza cevap vereyim!?(Mü´min,40/60) buyuruyor.  Fakat vereceği ?cevabı? seçerken, konu ve zaman itibariyle, yine kulu için en iyi olana, en uygun olana hükmediyor

         Kısacası karşılıksız dua yoktur; bir müslüman, bu dünyada ya da ahrette, yaptığı duasına bir şekilde kesin karşılık bulacağı inanç ve umudunu korumalıdır.

Nihayet, dua ederken dikkat edilmesi gereken bir husus ta, duaya başlamadan önce, Allah Tealâ´nın verdiği tüm nimetler için şükretmeliyiz. Benim, Rahmetli Babam Molla İbrahim Sabit Hoca´dan öğrenip kendi anlayışıma göre geliştirdiğim uzun bir şükür ve duam vardır; her insanın da olması gerekir.

Hz.Peygamber(s.a.s),Yüce Allah´ın , ?Ben, dua ettiği zaman kullarımla beraberim ? buyurduğunu söylemiştir.

Yine Hz. Peygamber(s.a.s); sahabeye, Kur´anı Kerimin Bakara Suresinin 201.ci Ayetindeki? Rabbenâ âtinâ fî´d ?dünyâ haseneten ve fî´lâhireti haseneten ve kınâ azâbe´n-nâr = Rabbimiz ! Bize dünyada da iyilik ve güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver ve bizi ateş  azabından koru ? şeklinde dua etmeleri gerektiğini buyurmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?