USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HİKMET YÜKLÜ ÖĞÜTLER

28-02-2022

Lokmân Suresi’ndeki ayet-i kerimede Rabbimiz, “Andolsun, biz Lokman’a Allah’a şükretmesi için hikmet verdik.” Buyurmuştur. Lokman (a.s.) ın oğluna yaptığı ve her biri hikmet ve merhamet yüklü öğütlere hep birlikte kulak verelim (Lokman, 31/13-19):

  1. Lokman (a.s.)’ın oğluna yaptığı ilk öğüt, tevhit inancı olmuştur: “Yavrucuğum! Sakın ola ki Allah’a şirk koşmayasın. Çünkü şirk büyük bir zulümdür.” Zira insan Allah’tan başkasına kul olursa Rabbine ve kendisine en büyük zulmü yapmış olur.
  2. Lokman (a.s.)’ın ikinci öğüdü, anne-babasına iyi davranmasıdır: Çünkü Rabbimiz bize şöyle emretmiştir: “Bana ve anne-babana şükret Dönüş ancak banadır…onlarla iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy..!”
  3. Lokman (a.s.)’ın üçüncü öğüdü de, zerre miktardaki bir iyiliğin bile Allah katında asla zayi olmayacağı; en küçük bir kötülüğün karşılıksız kalmayacağı hususudur. Zira, Allah, en gizli şeyleri bilendir, her şeyden hakkıyla haberdar olandır.
  4. Lokman (a.s.)’ın oğluna yaptığı dördüncü öğüt şudur: “Yavrum namazı dosdoğru kıl.!” Zira namaz, müminin en önemli ibadetidir; dünyanın büyük sıkıntılarıyla bunalan kalplerin rahatlamasıdır, daralan zihin ve gönüllerin huzurudur.
  5. Lokman(a.s.)’ın yaptığı beşinci Öğüt şöyledir: “Oğlum, iyiliği emret, kötülükten alıkoy!” İyiliği, iyilik yapılmasını desteklemenin, daima yanında olmanın, kötülüğe karşı çıkmanın, mümkünse engel olmanın ne kadar hayırlı ve faydalı bir davranış olduğu açıktır.
  6. Altıncı öğüdü şudur: “Evladım başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol.”
  7. Yedinci öğüt şudur: “Yavrucuğum, küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme!...Yer yüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü Allah, kendini beğenenleri ve övünenleri sevmez.”
  8. Sekizinci öğüdü şudur: “Evladım, yürüyüşünde tabii ol…Sesini alçalt. Zira seslerin en çirkini merkeplerin sesidir!”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?