USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HZ. PEYGAMBER’İN(s.a.s.) SON HUTBESİ:

15-08-2022

“Ey nâs, bilmiş olun ki, bu dünyadan göçme zamanının geldiği bana haber verildi. Allah’ıma kavuşacağıma seviniyorum. Ümmetimden ayrılacağım için de mahzunum.

Ey nâs, vasiyyetimi dinleyin, belleyin, burada bulunanlar bulunmayanlara tekrarlasın: Allah, gönderdiği Kitapta size helâl ve haram kıldığı şeyleri, yapacağınız ve sakınacağınız şeyleri bildirdi. Siz o Kitabın akıllara hayret veren hükümlerine itaat ediniz. Saydığı örneklerden ibret alınız. Sizi cennetten uzaklaştıran, cehenneme yaklaştıran heveslerden ve şehvetlerden çekininiz; topluluktan ve doğruluktan ayrılmayınız. Emanete hıyanet etmekten sakınınız ve Allah’tan korkunuz. Kölelerinize ve karılarınıza eziyet etmeyiniz. Onların haklarını gözetiniz. Çoluğunuza ve çocuğunuza ilim ve edep öğretiniz Onlar sizin yoldaşınızdır ve size emanettirler.

Ey halk, Âl ve Ehl-i beytime ve Kur’an’ı bilenlere sevgiden ayrılmayınız. Âlimlere saygı gösterin, onlara kin gütmeyin, onları kıskanmayın, bilmiş olun ki, onları seven beni sevmiş olur!

Ey halk, taharete riayet edip namaza devam edin: Malınızın zekatını verin; zekat vermeyenin namazı da yoktur. Namazı olmayanın ise orucu, haccı, cihadı ve dini yok demektir.

Ey halk, dilinizi tutun, gururu bırakın, büyük işler başarın, vüc utlarını<ı işletin, tembel olmayınız. Düşmanlarınızla savaşın; mescitlerinizi ma’mur tıtun; îmânınızı kuvvetlendirin. Önc kendi nefsinize, sonra kardeşlerinize nasihat edin; namusunuzu koruyun; malınızdan sadaka verin, birbirinizin nâil olduğuşerefi kıskanmayın, kendinizi esirlikten kurtarmaya çalışın, zulmetmeyin, Allah hesap gününde zalimi bizzat muhakeme edecektir.

Ben haberimi aldım. Allah’a gidiyorum. Dininizi ve emanetinizi Allah’a ısmarladık. Ey ashabım ve ey cemaat, sizlere selametler dilerim. Allah’ın rahmeti ve bereketi sizin üzerinize olsun!” (A. Himmet Berki ve Osman Keskioğlu, Hz. Muhammed ve Hayatı, Ankara 2015, 30.Baskı, s.441)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?