USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İYİ BİR MÜMİN OLMAK

19-04-2019

İnsanoğlunun, bizâtihî ?insan olarak? yaratılmış olması; diğer canlı varlıklardan ve hayvanattan ayrı ve üstün olarak kendisine akıl-fikir-düşünme-muhakeme yeteneği verilmiş olması; iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, doğru ile yanlışı, sevap ile günahı ayırt edebilme hasletine kavuşturulmuş olması; bunları daha iyi-daha kolay yapıp dünya sınavını geçebilmesi amacıyla kendisine yardımcı olacak-müşkülâtlarını çözecek Peygamberler de gönderilmiş olması; ayrıca Kitaplar da indirilmiş olması nedeniyle amellerinden sorumlu tutulmuş, yaptığı her iş-işlem-olay, her tutum ve davranış, her amel kaydedilmiş ve Mizan´da değerlendirilmek üzere hazır hale getirilmiştir.

Bazı insanların dünyada tek amaçları Yüce Rabbimizin rızasını alabilmek, O´nun rızasını almış kullarının arasına kaydedilebilmektir(En-âm,59).  ?Yine insanlar içinde kimileri de vardır ki Allah´ın rızasına ermek için kendini feda eder. Allah ise kullarına çok şefkatlidir? Bakara,2/207) ; ?Kimisi de ?Ey Rabbimiz ! Bize dünyada iyilik-güzellik ver, ahrette de iyilik-güzellik ver ve bizi ateşin azâbından koru !´ der? (Bakara, 2/201)  Kimisi de gaflet içinde,  ? ?Ey Rabbimiz ! bize ne vereceksen dünyada ver´ der. Böylesinin ahrette hiçbir nasibi yoktur(Bakara, 2/200).

Cenab-ı Allah´ın rızasını almış olan insanların zümresine katılabilmek için, ne yapmak gerekmektedir; yani iyi insan olmanın formülü nedir? Cenab-ı Allah bunun cevabını bizzat vermektedir: ?İman edip, iyi ve güzel işler yapanları ise iyi insanlar zümresine katacağız.?( Ankebut,29/9) ??gerçekten iyi insan o kimsedir ki, Allah´a, ahiret gününe, meleklere, Kur´an´a ve bütün peygamberlere iman edip, akrabalarına, öksüzlere, bîçârelere, yolda kalmışa, dilenenlere ve esirleri kurtarmak için malını seve seve verendir. Ayrıca namazını dosdoğru kılan ve zekâtını verendir. Yine ayrıca, söz verdikleri vakit ahitlerini yerine getiren, sıkıntı ve hastalık hallerinde ve harbin şiddetli zamanlarında bile sabır ve sebat gösterendir. İşte bunlar gerçek sâdıklar ve muttakilerdir.!? (Bakara, 2/177);Allah Tealâ´nın istediği, tercih ettiği, olunmasını arzu ettiği-buyurduğu kulkimseye kötülük yapmayan, herkesin elinden-dilinden emîn olduğu, ayrıca başkalarını iyilik yapmaya, hayır işlemeye teşvik eden kullardır.?Sizden hayra davet eden, iyiliği emreden ve kötülükten nehyeden bir ümmet olsun ! İşte bunlar felâhı bulanların ta kendileridir.? (Âl-i İmrân, 3/ 104);

Hz. peygamber (s.a.s.) Efendimiz de: ?Takva sahibi ol, insanların en çok ibadet edeni olursun; kanaat sahibi ol, insanların en çok şükredeni olursun; nefsin için sevdiğini insanlar için de sev, gerçek mü´min olursun!? (İbn Mâce, Zühd, 24)buyurmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?