USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İYİLİK

25-04-2019

İyilik, iyilik yapmak yaratılışın gayesidir. Mülk suresinin 2.ci ayetinde , insanı yaratan, nimetlerle buluşturan, koruyan, bağışlayan ve rahmetiyle kuşatan Rabbimiz, hangimizin daha iyi işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmış olduğunu buyurmaktadır.(Mülk, 67/2)

Yaşadığımız hayat bir iyilik yolculuğudur. İnsan, bu dünyaya inanmak ve iyi işler, salih ameller yapmak, Hak Tealâ´nın rızasına mazhar olmak için gelen bir yolcudur. İnsan, Kur´an´ı Kerim´in ifadesiyle, bir imtihan yeri olan bu dünyaya inanmak, iman etmek, kulluk etmek; iyi, hayırlı ve faydalı ameller yapmak, doğru ve güzel davranışlarda bulunmak; diğer taraftan kötü, yanlış, çirkin ve zararlı işlerden kaçınmak ve bunlara engel olmak için gelmiştir.

İyilik , insanı insan yapan değerlerin tamamıdır: İyi bir kul, iyi bir evlat, iyi bir anne-baba, iyi bir vatandaş, iyi bir komşu, iyi bir dost, kısaca iyi bir insan olmak İslamın bizde görmek istediği vasıflardır. İyilik her ürlü olumlu tutum ve davranış şeklidir: Bazan  güzel ahlak, erdem ve faziletli davranış; bazen hayır ve hasanet yapmak, sadaka ve zekat vermek; banen bir gülümseme, tatlı bir söz, güler bir yüzdür; görmeyenin gözü, yürüyemeyenin ayağı, tutamayanın eli, işitemeyenin kulağı, düşünemeyenin zihni, geçinemeyenin yardımcısı, garibe sığınak  olmaktır! İyilik; insaflı, vicdanlı, adaletli, fedakâr, şefkatli olmak ve böyle davranmaktır; mazlumun yanında, zalimin karşısında olmaktır.!

Hûd suresinin (11/114) buyurduğu gibi. Dünyanın yaşanabilir bir yer olması, iyiliklerin kötülükleri yok etmesi ile mümkündür.!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?