USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MÜMİN KİŞİ TEMİZ OLMALIDIR

15-11-2018

Temizlik; İslâm dininin en önemli özelliklerinden biridir.En büyük ibadet olan namazın asla vazgeçilmez bir şartıdır.

İslâmda temizlik, biri beden, diğeri ruh temizliği olmak üzere ikiye ayrılır:

Bedenî temizlik(maddî temizlik); vücut temizliğinden elbise, mesken, mutfak, mefruşat,yatak, çevre, hava-tabiat-deniz-akarsu temizliğine kadar uzanan temizliği kapsar.

Ruhî temizlik: İslâmda asıl olan ruh temizliğidir. Bütün emirlerin, yasakların  ve hükümlerin esas maksadı, kalbin tasfiyesi ve ruhun temizlenmesidir.Ruh temizliği olmadan ruh sağlığına kavuşmak mümkün değildir. Şeytana uyarak ve azgın nefsin peşine düşerek aşağılık arzuların tatmin edilmesi suretiyle kirletilen ruh, kendisine bulaşmış olan kir ve pislikten kurtulmadıkça huzura kavuşamaz:Kin, nefret, hırs, tamah, haset, bencillik, sevgisizlik, menfaatperestlik, kötülük etmek, tahrip etmek, kirletmek, doğanın dengesini bozmak..v.b. zararlı tutum ve davranışlar ruhun kirlenmiş , paslanmış, pislenmiş olduğunu gösterir. Bu kir ve paslardan arınıp kurtulmadıkça İslâm dininin güzelliğini, hakikatlerini, yararlarını görmek mümkün değildir. Bu kir ve paslardan ruhu temizleyecek olan da ancak Allah´a mutlak iman ve ibadettir.Allah´a iman ve ibadet, bedenin pislikten, organların günahtan, kalbin kötü huylardan, ruhun dünyevî tutkulardan temizlenmesi için şattır.İbadet, dua ve tevbe, suyun maddi kirleri temizlediği gibi , manevî kirleri temizler, yok eder. Tevbe ile kötü huylar kalpden çıkarılıp silinir, yerlerine iyileri koyularak kalp temizliği sağlanır.

            İslâm dininde mümini beden, kalp ve ruh temizliğine sevk eden en önemli vasıtalardan birisi şüphesiz ki namazdır.Namaz, günde beş defa abdest almak, gerektiğinde de gusül abdesti almak suretiyle bedenî ve ruhî temizliği sağlar.Namaz insanın ruhunu yıkar, kalbini saf , arı ve pâk bir hale getirir.

            Bir hadiste Peygamberimiz(s.a.s), ?Temizlik imânın yarısıdır!? buyurmuştur.

            Allah Teâlâ, ??sizi temizlemek?için üzerinize gökten yağmur  yağdırıyordu.?(Enfal,8/11) ; ??gökten tertemiz bir su indirdik.?(Furkan,25/49) ??Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin??(Mâide,5/6) buyurmak suretiyle temizliğin ve suyun önemini vurgulamıştır..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?