USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AMELİYAT SONRASI REHABİLİTASYON

26-12-2023

Merhaba ben Fizyoterapist Aykut Kılıç, Bugün sizlere ameliyat sonrası rehabilitasyonun ne kadar önemli olduğundan bahsedeceğim.

Ağırlıklı olarak sporcularda yaşanan, sedanter bireylerde de görülen doktorlar tarafından cerrahi işlem kararı alınan ön çapraz bağ kopması,aşil tendon kopması,menisküs yırtığı, omuz ve kalça eklem problemleri gibi durumlarda ameliyat sonrası(post op) dönemi ameliyat kadar önemlidir.

Ameliyat olduktan sonra aslında süreç hemen başlıyor. Ne kadar erken şekilde rehabilitasyona başlanırsa süreç o kadar sağlıklı ve düzenli şekilde ilerliyor.Öncelikle akut dönemde amaç ödem ve inflamasyonun kontrolü olarak başlıyor. Burada verilen tavsiyelere kesinlikle uyulması gerekiyor. Olası bir sıkıntıda sürecin zorluğu artıyor ve süresi uzuyor.

Subakut olarak adlandırdığımız dönemde ise amacımız ameliyat sonrası oluşan kas-eklem limitasyonları ile kas güçsüzlüğünü çözmek. Burada süreç hem fizyoterapist kontrolünde yapılan manuel terapi ve yaptırılan egzersizler ile hastanın verilen ev ödevlerine tam olarak uyması ile devam ediyor.

Aslında bu süreçte neler yapılması gerektiği protokollerle belirlenmiştir ama iyi ve tecrübeli bir fizyoterapist hiçbir zaman ezberden gitmemelidir. İyi bir fizyoterapist her zaman bir dokuya ne kadar yüklenmesi gerektiğini tecrübeleriyle anlamalı, her hastaya aynı şekilde davranmaması gerektiğini bilmelidir. Hızlı ilerleyen bir hastada sürece ayak uydurmalı, yavaş ilerleyen hastada ise kontrolü asla elden bırakmamalıdır .

Sporcu alanında uzun yıllar çalıştım. Bu tip süreçleri yönetirken her hastada farklı ilerlemeler gördüm. Hızlı iyileşen hastalarda gördüğüm en önemli detay disiplinli ve çalışkan olmalarıydı. Hiçbir ağrı ve limitasyon kalıcı değildir. Burada önemli detay her zaman hastanın eski haline dönmesine olan inancı ve enerjisiydi. Bunun bir süreç olduğunun bilicinde olan, pes etmeyen ve her gün üzerine koyan hastalar doktorların ve fizyoterapistlerin de doğru yönlendirmeleriyle hep başarılı oldular.

Ameliyat sonrası süreci ameliyat kadar değerli görmemiz gerekiyor. Ben her rehabilitasyonda hasta ile durum ne olursa olsun aktif çalışılması gerektiğine inanıyorum ve öyle çalışıyorum. Hiçbir rehabilitasyon hastanın sedyede yattığı ve fizyoterapistin birtakım işlemler yapıp seansı bitirdiği şekilde olmamalıdır. Hasta her zaman işin içinde olmalı ve aktif şekilde rehabilitasyona katılmalıdır . Başarı ancak böyle gelir…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?