USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NAMAZSIZ İSLAM OLMAZ

22-04-2024

Şu senin söylediğin Kur'an'da namaz yok söylemini H. Yılmaz'dan başka kim söylüyor? Yüzlerce tefsir yazan, yüzlerce Meal yazan alim Kur'an'ı Kerim de 84 ayette geçen salat- Sallı kelimelerinin yüzde doksan beşine beş vakit kılınan Salat-namaz manası vermişlerdir.

 

Namaz rivayetle değil vahiyle gelmiş ve bugüne kadar da nesilden-nesile birbirinin devamı olarak kılınarak eda ve kaza edilerek te etmiştir.

Dünyadaki İslam beldelerinde bulunan Camiler, minareler, mescitler, Minberler, mihraplar, ezanlar, kametler ve Abdestler namazın varlığının en açık delili olarak günümüze gelmişlerdir. Kıyamete kadar da Bu ibadet var olmaya devam edecektir.

 

Bu ibadeti yok etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Namaz dinin direğidir. Namaz yok olursa o beldenin Müslüman olduğunu gösterecek bir alametifarikası olmayacaktır.

Müslümanın günlük ibadeti namazdır.

 

NAMAZ MANASINDA SALAT KELİMESİ: (1)

 

BAKARA SURESİ-3- AYET:

 

Mustafa İslamoğlu Meali

“Onlar ki; gayba iman ederler, namazı istikamet üzere kılarlar, kendilerine sürekli lütfettiğimiz şeylerden (ihtiyaç sahiplerine) harcarlar.”

 

 

SALAT İÇİN NE DEDİLER:

 

Erhan Aktaş Meali

Bakara Suresi 3. Ayet Açıklaması: Şirkten arınmış bir bilinçle Allah'a yönelirler. İbadete layık yegâne ilahın Allah olduğuna inanırlar. Salat, sözcük olarak, “namaz” anlamının yanı sıra Allah'a yönelmek, ibadet, dua, rahmet, destek, dayanışma, yardımlaşma, yakından ilgi duyma ve din gibi anlamlara da gelmektedir. “Salât” sözcüğüne, “namaz” olarak anlam verilmesini doğru bulmadığımızdan; çevirimizde, “salât” sözcüğünü orijinal şekli ile kullandık. Kur'an'da namaz sözcüğü yoktur. Namaz, Farsça bir sözcüktür. Salâtın hangi anlamı ifade ettiği, içinde yer aldığı ayet ve konu bağlamından rahatlıkla anlaşılabilir.

 

 

Mehmet Türk Meali

Bakara Suresi 3. Ayet Açıklaması İkame: sözlükte kaldırıp dikmek, doğrultmak, devam etmek veya ihtimam ile icra etmek anlamlarına gelir. Kur’an’da namaz için (صَلَّى) fiili yerine genellikle (اَقَامَ) fiili kullanılmıştır. Esasen (صَلَّى) fiili, “dua etmek” anlamına gelmektedir. Namaz için “ikame”nin kullanılması, namazın, “dinin direği olarak sürekli ayakta tutulmasını” vurgulamak için olabilir. Ayrıca (الصَّلَوةَ) kelimesinin belirli olarak kullanılması; “birilerinin mahiyeti Kur’an ve Sünnetle belirlenmeyen, uydurdukları başka namaz veya namaz yerine ikame edilmeye çalışılan ayin, zikir ve çeşitli dualar değil, sadece Allah’ın emrettiği namaz” anlamını ifade eder. Namaz kelimesi Kur’an’da (الصَّلَوةَ) şeklinde (و )’lı yazılır.

 

Mustafa İslamoğlu Meali

Bakara Suresi 3. Ayet Açıklaması Yukîmu fiilini salât teriminin 23 yıllık nüzul sürecinde zenginleşerek seyreden yapısına uygun olarak “istikamet üzre kılarlar” şeklinde çevirdik. Bu istikamet namazın tâdîl-i erkânından daha çok niyet ve maksadıyla alâkalıdır. Şatıbi ekâmeyi “devamlılık” olarak anlamıştır (el-Muvafakat II, 242). Salâtın ikamesi, şeklinden çok amaç ve niyetiyle ilgilidir. Maun suresi, bu konuda hayli açıklayıcıdır. İman ve infakın arasında namazın zikredilmesi de oldukça anlamlıdır. O hâlde namazı istikamet üzre kılmak, namazı, 1) Ulûhiyet tevhidinin bir gereği olarak salt Allah’a has kılmakla; 2) Rububiyet tevhidinin bir gereği olarak da namazla sosyal hayat arasındaki doğrudan ilişkiyi kabullenmekle mümkündür.

 

Süleymaniye Vakfı Meali

Bakara Suresi 3. Ayet Açıklaması- Ayetin metninde geçen es-salât = الصلاة'ın kök anlamı, bir şeyi bırakmamak ve sürekli arkasında olmaktır. (Lisan'ul-Arab) Her müminin sürekli yapması gereken ve hiçbir şart altında terk edemeyeceği tek ibadet, namaz olduğu için Kur'an'da ona salat denmiştir. Allah Teala şu ayetlerde, namazın bu özelliğine dikkatimizi çeker: "Namazları ve orta namazı özenle sürekli kılın; Allah'ın huzurunda saygıyla durun. Eğer korkarsanız, yürüyerek yahut binek üstünde kılın. Güvene kavuşunca, bilmediklerinizi öğreten Allah'ı, size öğrettiği gibi zikredin. (Namazı, Allah'ın ayetlerini kafanıza yerleştirmek için sürekli kılın) (Bakara 2/238-239). (Umduklarına kavuşacak olan müminler) namazlarını özenle sürekli kılanlardır. (Müminûn 23/9) Onlar namazlarını özenle sürekli kılanlardır. (Mearic 70/34)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?