USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NAMAZDA HUŞÛ...

24-10-2019

Namazda huşû;

* Her şeyden önce Allah Tealâ´nın huzurunda olduğunun;  ibadet mahallinde bulunulduğunun farkında olmak; namaz kılarken Allah´a gönülden boyun eğmek: ? Allah´a gönülden boyun eğerek namaza durun!? (Bakara,2/238); Allah´ınhuzurunda olduğunun idraki içinde olmak ve bunu namaz boyunca akıldan çıkarmamak; her türlü dünyevî meşgaleden zihni sıyırmaya çalışmak; yapılan hareketlerin farkında olmak yani kıyamda olduğunun, rükûda olduğunun, secdede olduğunun, kaç defa secde ettiğinin farkında olmak, aklında tutmak; acele etmeden namazın her hareket ve kıraatinin hakkını vererek yapmaktır.

*Allah Tealâ´nın huzuruna çıkınca O´na karşı derin bir saygı içinde olmak:?Onlar ki namazlarında derin saygı içindedirler !?(Mü´minûn,23/2);

* Yüreğini-kalbini-gönlünü-ruhunu aşkla, sevgiyle Allah´a  yönlendirmek;

*Yüce Varlığın huzurunda olduğunu idrak etmek;

* Cenab-ı Allah´ın seni gördüğünü, gözlediğini, şefkatle baktığını hissetmek; ?O, namaza kalktığın vakit seni görüyor.? (Şuarâ,26/218 );?Şüphesiz Allah üzerinizde bir gözetleyicidir!?(Nisâ,4/1)

* Dualarını-yakarışlarını duyduğunun bilincinde olmak ? Şüphesiz Rabbim duayı işitendir.?(İbrahim, 14/39); ?O, her şeyi en iyi işiten ve hakkıyla bilendir!? (Şuarâ, 26/220)

*Allah´a karşı duyulan derin sevgi-saygı içinde, boyun eğerek, alçak gönüllülük ve tevazu ile; kibir, gurur, riya ve gösterişten uzak bir şekilde, kul olduğunun bilinci içinde O´nunla baş başa kalmak, baş başa olduğunu bilmek!

* Huzurlu ve mutmain olmak: Namaz huzur mahallidir, tevazu ve huşû kaynağıdır.

 

İşte namazda huşû budur! İşte mü´minin Mirac´ı budur! Nitekim, Hz.Peygamber (s.a.s.)  ?Kim dünya ile ilgili vesvese etmeden iki rekat namaz kılarsa, Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar? demiştir.( Ebu Davud, Tefriu´ ebvabi´l-vitr, 26).

Allah Tealâ´nın kulundan beklentisi budur; yani namazın huşû içinde kılınmasıdır: Nitekim: ?Müminler kurtuldular; onlar namazlarını huşû ile kılarlar!? buyurmuştur

Hz.Peygamber Efendimiz de  ? benim mutluluğum namazdadır !?. (Taberânî, Mucemu´l-kebir, XX, 420, no: 1012)?Namaz mü´minin miracıdır ! ? (Fahrettin er-Razi, Tefsir, Beyrut 1420, 1/226)?Namaz dinin direğidir? .( Fahrettin er-Razi, Tefsir, Beyrut 1420, 1/226buyurmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?