USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ORGANLARIN SORUMLULUĞU

07-01-2019

Diğer taraftan, bütün organları ile Allah Tealâ´dan korkan müminin, O´nun rızasına mazhar olabilmek için yedi türdeki organlarına düşen davranış şekilleri de vardır:(İmam-ı GAZÂLİ, Kalplerin Keşfi, s.14-15):

BirincisiDiline düşen davranış şekli: Mümin dilini yalandan, gıybetten, kovculuktan, iftiradan ve fuzuli konuşmadan men etmeli ve Onu Allah Tealâ´nın zikri, Kur´ân okuma ve ilim müzakere etmekle meşgul etmelidir.

İkincisi:Kalbine düşen davranış şekli: Mümin Allâh Tealâ´nın rızasını almak için ondan düşmanlığı, iftirayı ve din kardeşlerini fesat etmeyi çıkarmalıdır. Çünkü haset, iyilikleri yer bitirir. Bilinmelidir ki, haset, kalplerde bulunan büyük hastalıklardandır; kalplerin hastalıkları da ancak ilim ve amelle tedavi edilir.

Üçüncüsü:Bakışlarına düşen davranış şekli:. Mümin yeme, içme, giyme v.s. gibi haramlara ve helâl olmayan şeylere de bakmamalıdır; bakışı, ibret nazarı ile olmalıdır.

Dördüncüsü: Karnına düşen davranış şekli: Mümin karnına haram sokmamalıdır, çünkü bu büyük günahtır.

Beşincisi:Eline düşen davranış şekli: Mümin Allah´ın rızasını alabilmesi için elini harama uzatmamalıdır.

Altıncısı:  Ayağına düşen davranış şekli: Mümin, ayakları ile Allah´a isyana gitmemelidir. Bilakis, Allahın rızasına, alim ve iyi kimselerin sohbetine gitmelidir.

Yedincisi:Taati, takvası: Allah´ın rızasına mazhar olabilmesi için mümininTanrı buyruklarına uyması; ibadet etmesi, Tanrının yasak ettiği şeylerden çekinmesi gereklidir.

Demek ki; birkaç örneğini yukarıya aldığımız davranışlar gibi, insanoğlunun, Cenab-ı Allah´ın kendisinden beklediği, istediği, emrettiği, yasakladığı, hoşuna gittiği-sevdiği her türlü tutum ve davranışları göstermesinin nihaî amacı Allah Tealâ´nın rızasını kazanabilmektir!

HZ. PEYGAMBER´İN (s.a.s.) GİYİMİ:

Hz. peygamber gayet sade giyinir, çoğunlukla sırtına bir ihram alınırdı; sarığının ucu omuzlarının arasından sarkardı, genellikle siyah renkli sarık kullanırdı; bazen de sırtına Şam abası alırdı. Abanın kolları dar olduğundan abdest alırken kollarını sıvamak mümkün olmadığından abayı çıkararak abdest alırdı. Peygamber(s.a.s.)in vefatından sonra Hz. Aişe, son anlarında üzerindeki elbiseyi herkese göstermişti: Bunlar yamalı bir örtü ile el dokuması sert bir entariden ibaretti. Peygamber´imizin ayakkabıları çarık şeklindeydi. Bir çeşit ayakkabı olan çarık, bağlarından bağlanmak suretiyle ayağı tutardı.(Mevlânâ Şiblî, Muhammedî Ahlâk ,s.18)

Resûlü Ekrem´in kullandığı yatak deridendi ve fakat içi yün veya pamuk değil, hurma yapraklarıyla dolu olurdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?