USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RİYA

04-02-2022

 

Peygamber Efendimiz, ashabıyla bir sohbetinde riyaya dikkatimizi şöyle çekmiştir: “Hakkınızda en çok korktuğum şey küçük şirktir” buyurdu. Ashab: “Küçük şirk nedir ey Allah’ın Resulü?” diye sordular. Hz. Peygamber (s.a.s) şu cevabı verdi:” Küçük şirk riyadır. Allah, kıyamet gününde herkese amelinin karşılığını verirken riyakârlara şöyle diyecektir: ‘Dünyada kendilerine riyakârlık yaptıklarınızın yanına gidin! Bakın! Acaba onların yanında bir mükâfat ya da hayır görebilecek misiniz?’” ( Beyhâkî,Şuabül îmân, V,333)

İslâmın özü samimiyettir, ihlastır; İnancı, kulluğu ve itaati sadece ve sadece âlemlerin Rabbi olan Allah’a has kılmaktır; sözlerimizde, amellerimizde yalnızca Allah rızasını gözetmektir. Olduğumuz gibi görünmek, göründüğümüz gibi olmaktır. Ameller riya ve gösteriş arzusu ile kirletildiğinde anlamını kaybeder. İhlas ve samimiyetten uzak amellerin dışı süslüdür ama içi boştur.

Riya bulaşırsa şayet, miracımız olan namazlarımız bizleri kötülüklerden alıkoyamaz. Böylesi bir namaz: “Onlar ki namazlarıyla gösteriş yaparlar.!” (Mâûn,107/4-6) ayetinde açıkça belirtilen namazdır. Oruçlarımızda, kurbanlarımızda, sadakalarımızda, infaklarımızda, ilim çabalarımızda da durum aynıdır.

Ne yazık ki; Her geçen gün dünyada imaj ve gösteriş hâkim olmakta; insanlık hızla samimiyetten uzaklaşmaktadır. Göz boyayarak aramıza fitne, fesat, ayrılık, gayrılık sokmaya çalışanlara fırsat verilmemelidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?