USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAFA TEPESİ.

29-12-2021

Safa Tepesi, Kâbe’ ye 139 metre mesafede, güney doğusuna düşen küçük bir tepedir. Hz. Adem, yer yüzüne ilk defa indirildiğinde Safa Tepesine indirilmiştir. Bu Tepenin Safa olarak adlandırılması, Adem Safiyyullah’ın oraya indirilmiş olmasından dolayıdır. Ayrıca, Hz. Hacer, bebeği ile yalnız başına kaldığında, bebeğini kumsala yatırıp, etrafta su veya kimse var mı diye arayışa çıktığı zaman Hak Teala’nın hikmeti ve yol göstermesi ile ilk defa Safa tepesini seçti. Safa, “ihtiyaç, saflık ve duruluk” demektir. Bu ulviyet özelliği, Hz. Hacer (r.a.) ile ünsiyet kurmuş, kalbine yerleşmiş ve Safa Tepesi işaret edilmiştir. (Bahattin Akyön, a.g.e. s158.)

Peygamber Efendimiz, kendi kavmini uyarması emri Allah Tealadan geldiği zaman, Kureyş’ i Safa Tepesınde toplantıya çağırmış ve onlara şöyle demiştir:

  • Size Vadiden bir ordunun saldıracağını söylesem bana inanır mısınız?
  • Evet inanırız, çünkü şimdiye kadar senden hep doğruyu işittik.
  • O halde, ben sizin için bir uyarıcıyım, buna inanmayanlara büyük azap vardır.

Bunun üzerine, amcası Ebu Lehep:

  • Bizi bunun için mi buraya topladın? Demiş ve ağır hakaretler ederek hem Peygamber Efendimizi üzmüş, hem de gönüllerine iman girecek olanları caydırmıştır.

Mekke Feth olunduktan sonra Peygamberimiz (s.a.s.), Safa Tepesine çıkıp Allah’a şükredip dua etmiştir. Efendimizi (s.a.s.) Mekke’den kovanlar, İslam galip geldiğinde, Safa’da toplanıp tek tek Resulallah’a biat etmişlerdir.

 

 

12-MERVE TEPESİ.

Merve tepesi, tam da Safa Tepesinin karşısında, takriben 400 metre mesafede bir tepedir. Merve adının verilmesinin sebebi-hikmeti, Hz. Havva’nın bu tepeye inmesidir: Kadının (El mer’e) oraya indirilmiş olmasından dolayıdır.

       

13-SA’Y  ALANI.  

 

Safa Tepesi ile karşısında bulunan Merve Tepesi arasındaki alana Sa’y alanı denir. Bu iki tepe arasındaki mesafe yani Sa’y alanı, yaklaşık 400 metredir.  Hac ve umre ziyaretlerinde, Kabe’nin tavaf edilmesini müteakip Makam-ı İbrahim arkasında iki rekat tavaf namazı kılınır, sonra zemzem içilir ve daha sonra da Hacerül Esved istilam edilerek (eller kaldırılıp selamlanarak) Safa Tepesine çıkılır; niyet edilir, tekbir, tehlil, zikir ve dua okunarak yürünür: Yani Sa’y yapılır; yani bu 400 metrelik alanda, yani Safa ve Merve Tepeleri arasında 7 defa gidilip gelinir: Her bir gidişe “şaft” denilir. Sa’y’ a, Safa Tepesinden başlanır Merve tepesine kadar gidilir, sonra geri Safa Tepesine gelinir. Bu şekilde 4 defa Safa’dan Merve’ye gidilir, 3 defa da Merve’den Safa’ya gelinir. Böylece 400 metrelik Sa’y alanı 7 defa yürünmüş olur.  Sa’y, Merve’de son bulur.

 

ALLAH AŞKI

Yer yüzü sessiz, gök yüzü şaşkın!

Bu nasıl bir duygu seli böyle?

Kalpleri silme doldurdu aşkın,

Söyle Yâ Râb, dermanımı söyle!

 

Düş bahçemde daim bahar oluyor,

Çiçekler yalnız senin için açar!

Rabbanî kokusun senden alıyor!

Kuşlar senin sevincinle uçar!

 

Seni anlatmaya övgüler yetmez!

Akıl, Ekber’liğe şahitlik eder!

Kalbimize hoş geldi, asla gitmez!

Yok olsun artık ruhta, hüzün-keder!

 

Doğanın duvağında hüzün saklı,

Ruh, ateşin alazında yanıyor!

Yitirmiş bilinci, kaybetmiş aklı,

Kendini Ahret-alemde sanıyor!

 

Oytan, saf bir aşk seline kapılmış,

Barış rüzgârı engeli aşıyor!

Ferman, büyük Hükümdarca yapılmış!

Sevgi gönüllerden dolup taşıyor!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?