USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Zayıflamak Uğruna Canından Olma

30-04-2024

İnternet reklamlarında, sosyal medya da ünlülerin tanıtımında, bazı televizyon reklamlarında sıklıkla denk gelebildiğimiz zayıflama çaylarının arka yüzüne bakalım.

Maalesef toplumumuz da bitkisel ürünlere karşı sempatik bir yaklaşım var. Çoğunlukla ‘’bitkisel ise sağlıklıdır’’ algısına kapılıyoruz. Fakat işin aslı öyle olmuyor. Evet, bitkiler pek çok sektör de aktif şekilde kullanılıyor ve insan sağlığı için pozitif etkileri vardır. Fakat zehir ile ilacı ayıran şey dozudur. Siz güvenli doz miktarının üzerinde alım yapıyorsanız bu sefer işler negatife dönüyor. Maalesef zayıflama çayı adı altında satılan ürünler faydadan ziyade zarar sağlıyor. Peki, zararları nelerdir?

Zayıflama çayları temel de idrar söktürme ve bağırsak çalıştırma ile su kaybı şeklinde zayıflama sağlar. Fakat bizim için su kaybından ziyade yağdan kaybın kalıcı ve sağlıklı olan zayıflama şeklidir. Bu tarz çaylar gün içinde su kaybını arttırdığı için; vücudun susuz kalması, elektrolit kaybı, ishal, hipo-hipertansiyon, kalp damar sorunları, karaciğer hastalıkları, bağırsaklarda kalıcı bozukluk gibi pek çok ciddi sağlık sorununa ve hatta ölüme bile neden olabilir.

Zayıflama çayları içinde kullanılan en popüler bitki, sinameki yaprağıdır. Sinameki yaprağı, kabızlık tedavisinde kullanılan müshil etkili bir bitkidir. Türk Gıda Kodeksi, sinameki etken maddesinin bir ürün içerisinde 18 mg aşmayacak şekilde kullanılmasını ve ürün üzerine uyarıların eklenmesi gerektiğini belirtir. Bu da yaklaşık 0,5 gr- 1 gr arasında sinamekiye eş değerdir. Fakat internet sitelerinde 50 gr sinameki kullanılan karışımlar bile mevcut. Kullanımında oluşabilecek zararları; ilk dönemde ishal ve bunun sonucunda vücuttan sıvı ve elektrolit kaybı, 15 günden fazla kullanımı bağırsaklarda kalıcı hasara neden olabilmektedir.

Her zaman söylediğim gibi bir ürün tüketirken mutlaka bunun içinde ne var? Vücuduma etkisi nedir? sorularını sormak gerekir. Bu tarz zayıflama çayları ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.’’ ibaresi ile satışa sunulur. Fakat bu sizi yanıltmasın çünkü önemli olan Sağlık Bakanlığı onayıdır. Sağlık Bakanlığı da zayıflama çayı adı altında satılan ölümcül riski olan ürünlerin satışına onay vermez. ‘’%100 Doğaldır.’’ ibaresi de aynı şekilde yanıltıcı olmasın çünkü doğal olan her şey vücuda kusursuz fayda sağlayacak diye bir zorunluluk yoktur. Aynı sinamekide olduğu gibi.

Bu tarz zayıflama ürünlerini kullanmadan önce bir uzman görüşü almanızı şiddetle tavsiye ederim. Zayıflamak için böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi feda etmeye değer mi? Önce bunu bir durup düşünmek gerekir.

Sağlıklı günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?