SEÇİM İÇİN REFERANDUM

Komik olduğunu biliyorum ama gülmeyin lütfen. Başlıktaki cümle, daha doğrusu öneri ülkemizin ana muhalefet partisinin liderine ait.

Ali İZGİ

3 yıl önce

Komik olduğunu biliyorum ama gülmeyin lütfen. Başlıktaki cümle, daha doğrusu öneri ülkemizin ana muhalefet partisinin liderine ait. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın "Anayasa paketini eğer uzlaşı sağlayamaz isek halk oylamasına götürmekte kararlıyız" açıklamasının ardından karşı hamle olarak ortaya attı. "Ne referandumu kardeşim, eğer referandum yapacaksak seçim için yapalım, soralım vatandaşa seçim ister mi istemez mi? İsterse koyalım sandığı seçmenin önüne" gibi komik, tutarsız, anlamsız, gerçek demokratik teamüllerin ötesinde absürt bir çıkış yaptı. Aslında gafın dik alasını yaptı ama gelin görün ki ortakları düğmeye basılmışcasına onun bir gaf değil öneri olduğunu ispatlarcasına peş peşe açıklama yaparak erken seçim istedi.

 

         Millet İttifakı ve paydaşlarının erken seçim istemesi yeni değil, özellikle son bir yıldır bıkmadan, usanmadan erken seçim çağrısı yapıyorlar. Nedeni gayet basit: ABD'nin Siyonist başkanı "Erken seçim isteyin biz sizi destekliyoruz, Erdoğan’dan bir an önce kurtulmamız lazım” diyor. Kandil bastırıyor: “Bir an önce seçime götürün artık. Nefes alamıyoruz, boğuluyoruz, yok olacağız", diyor. Haliyle bunlar da koro halinde onların sözcülüğünü yapıyor. Bu sözcülüğü büyük bir hırs, büyük bir ihtirasla yaparken bazen böyle komik, anlamsız çıkışlar da kendiliğinden yaşanıyor...

 

         Gelelim bu önerinin neden komik ve anlamsız olduğuna. Muhalefet partileri erken seçim isterler, bu muhalefet yapmanın doğasında olan bir şeydir. Ancak gel gör ki artık Türkiye yeni bir sisteme geçti. 2010 referandumunu ile kabul edilen Anayasa gereği artık Cumhurbaşkanlığı Hükumet sitemi ile yönetiliyoruz. Bu sistemde erken seçim diye birşey yok. Cumhurbaşkanının veya parlementonun seçimlerin yenilenmesine karar vermesi var. Bu da bu aritmetikte mükün değil. İkincisi erken seçim için referandum yapmak olacak iş değil. İktidar halkın tercih yapmasını isterse doğrudan seçimleri yenileme kararı alır. Ayrca neden iki iş yapsın ve ülkenin başına ikinci bir maliyet yüklesin. Hele de böyle bir ortamda. Kaldı ki danışmanlarının Kılıçdaroğlu’nu uyarması lazım Ülke tarihindeki tek hayır çıkan referandum seçimlerin öne alınması için yapılan referandumdu.

 

         Türkiye’de şu ana kadar 6 kez referandum yapıldı. Bunların iki tanesi doğrudan Anayasa referandumu ki darbeler sonrasında yapıldı 1961 ve 1982 referandumları. Diğer dört tanesi ise Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören referandumlardı.

 

         İlk referandum deneyimi 9 Temmuz 1961 tarihinde yaşandı. 27 Mayıs darbesini yapıp Menderes’i darağacına gönderenlerin hazırlattığı Anayasa halk oylamasına sunuldu. Oylama sonucunda 38.3’lük hayır oyuna karşılık 61.7’lik Evet oyu ile kabul edildi. İkinci referandum yine bir Anayasa oylamasıydı. 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve saz arkadaşları hazırlattığı Anayasayı 7 Kasım 1982 tarihinde halk oylamasına sundu. Yüzde 91.37’lik bir Evet oyu alarak Yeni Anayasa hayatımıza girdi. Bu referandumdan beş yıl sonra dönemin Başbakanı Turgut Özal siyasi yasaklı olan Demirel, Erbakan, Türkeş gibi isimlerin yasağının kaldırılması için Anayasa değişikliği referandumu yaptı. 6 Eylül 1987’de halkın önüne konan sandıktan yüzde 51.16 Evet, 49.84 Hayır oyu çıktı. Bu Referandumdan bir yıl sonra Özal bu defe yerel seçimleri bir yıl öne çekmek için Anayasanın ilgili madesini değiştirmek üzere halka başvurdu. O referandum ilk kez sonucun hayır çıktığı referandum oldu. O oylamadan yüzde 65 hayır çıkarken sadece yüzde 35’lik kesim yerel seçimler öne alınsın diye oy kullandı. 2007 yılına gelindiğinde ise 367 garabetini ortadan kaldırmak için Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği referandumuna gidildi. 21 Ekim tarihinde yapılan referandumla halkın yüzde 67’si “Cumhurbaşkanını halk doğrudan seçsin,” dedi. Son Referandum ise 2010 Yılında 26 maddelik Anayasa değişiklik paketi için yapıldı. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda şimdiki Millet İttifakının paydaşlarının oluşturduğu hayır kampanyasına karşı halkın yüzde 57.88’i evet diyerek değişikliği onayladı.

 

         Bu silsileden de anlaşılacağı üzere referandumlar tarihinin tek hayır çıkan oylaması seçimleri erkene almak için yapılan referandumdur. Kılıçdardoğlu’nun buradan bir ders çıkarması gerekir. Türk halkı zırt pırt seçim istemediği gibi seçim için referanduma da öfkelidir. Kaldı ki gönümüzde dahi yapılan anketlerde halkın yüzde 70'i erken seçim istememektedir. O nedenle komik olmaya gerek yok. Seçim isteyecekseniz de adam gibi isteyin.

 

         Seçim kolay, zamanında veya erken yapılır. Siz bize seçimi kazandıktan sonra ne yapacağınızı anlatın. Sadece “Erdoğan gitsin” demekle olmaz. Erdoğan’dan sonra, PKK meselesinde ne yapacaksınız? FETÖ ile nasıl mücadele edeceksiniz? Mavi Vatan perspektifiniz nedir?, Suriye, Libya, Azerbaycan için ne düşünüyorsunuz? Pandemi ile bozulan ekonomik dengeleri nasıl düzelteceksiniz? Onları anlatın bize. Seçim, referandum bunlar kolay şeyler...

YAZARIN DİĞER YAZILARI