USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ATAN-TUTAN FAKTÖRÜ

11-02-2024

Sivasspor, çok da iyi oynamadığı ve kalesinde net fırsatlar verdiği Çaykur Rizespor engelini, Manaj’ın nefis frikik golü ile kazandı. Bu maç, futbolda golcü ve kalecinin önemini anlatan bir maç oldu.
Maç başlangıcı 5’li savunma tercihi. Beşiktaş ve Galatasaray karşısında denenmiş bir oyun tercihi. Rize karşısında tercih edilmesi ilginçti. Rize’nin etkili hücum hattından çekinen bir tercih edildi.

Oyun mantığı ilk bölümde, Rize üzerime gelsin, savunmada karşılayayım, geçiş hücumlarıyla gol arayayım şeklindeydi. Genellikle de atak başlangıç fazında kanatlarını da oyuna sokarak 3-5-2’ye dönen bir planlamayı izledik. Nitekim, Rizespor’da bu oyun planına hayır demedi, Sivasspor ceza alanında rahat pozisyonlar buldular. İlk 16 dakikalık bölümde Varesanovic ve Akintola ile bu bölümde 3-4 kez kaleyi yokladı, ikisinde Ali Şaşal ve savunma golü önledi. Buna karşın Sivasspor ise hücum bölgesinde üretkenlik gösteremedi, etkili pozisyonlar da bulamadı.

İlk yarım saat daha çok Rize’nin kontrolünde geçen maçta, ileri uçta rakipleriyle tek başına mücadele eden, Mehmet Yıldız’ın yeni versiyonu Rey Manaj, kendi çabasıyla kazandığı frikiği, olağanüstü güzellikte bir vuruşla filelere göndererek takımını öne geçiren isim oldu. Manaj son haftalarda yükselen formu ile, her hafta değerine değer katmaya devam ediyor. İnşallah herhangi bir sakatlık vs olmaz ise, Sivasspor bu oyuncudan da ciddi bir transfer ücreti kazanabilir. Mutlaka çok iyi talipleri çıkacaktır ve elde tutmak da çok olası gözükmüyor.
Sivasspor skor olarak öne geçmesine rağmen, ilk yarının son bölümünde kalesinde yine çok net 2 pozisyon gördü. Birinde rakip oyuncu kaleciyi çalımlayıp boş kale yerine yan fileleri gördü, diğerinde savunmadan seken ve kaleye yönelen topu son anda kaleci Ali Şaşal çeldi.
İlk yarıyı önde kapatan Sivasspor, ikinci yarıda da oyun üstünlüğünü Rize’ye bıraktı. Rakip üst üste tehlikeli pozisyonlar buldu. Ancak maçın 57’inci dakikasında maçın hakemi Emre Kargın ilginç bir penaltı verdi. Rakip oyuncunun kafasından kendi eline gelen topta tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Oysa pozisyonun içindeki Charisis’in topa teması bile yoktu. Neyse ki VAR uyarısıyla karar değişti ve Sivasspor lehine serbest vuruş olarak düzeltildi. Bu tip yeni ve genç hakemler, maalesef oyun görüşü açısından çok zayıflar. Benzer bir hatayı Manaj’ın bir pozisyonda rakibe hiç teması olmamasına rağmen Rize lehine faul kararı verdi. Bu da tecrübesizlik ve yetersizliğini ortaya koyuyor. İlerleyen bölümde skor bulamayan Rize 3 hamle birden yapınca, Sivasspor da buna Charisis-Hakan, Njie-Menig değişiklikleri ile cevap verdi. Yeni transferlerden Hollandalı Menig’i ilk kez izleme fırsatı buldu futbolseverler. İlk maçında, ilk golüne çok da yaklaştı Menig ama son vuruş etkisizdi. Son dakikalarda Mijo Caktas’ı ve Azizbek’i de izledik. Tabi bu oyuncuları değerlendirmek için bu süreler henüz yeterli değil.
Rize maçına gelirken aslında tüm taraftarlar, özellikle son yapılan transferler Mijo Caktas, Azizbek ve Queensy Menig’i merak ediyordu. Ancak Bülent Uygun, son haftalarda kullandığı 11’e yakın bir kadro tercih ederek, bu isimleri yedekler arasında bekletti.
Son bölümde Rizespor beraberlik için yüklenirken, Sivasspor da adeta etten duvar örerek, skoru korumayı hedefledi ve sıkıntılı anlar yaşasa da bunu başardı. Bu maçı Sivasspor’un gol yemeden tamamlanması büyük şans. Tabi ki Ali Şaşal’ın da hakkını teslim edelim.  Hele son anlarda öyle bir gol çıkardı ki, şapka çıkarılır.
İç sahada alınan bu galibiyet önemli, Sivasspor son haftalarda aldığı puanlarla ilgin orta sıralarında tutunma alışkanlığını sürdürdü. Bu, ilerleyen haftalar adına umut verici. Yeni transferlerin de takıma katkı vermeye başlamasıyla birlikte Sivasspor, sezonu rahat şekilde tamamlayacaktır.

Ancak rehavete kapılmamak, öncelikle ligin düşme eşiği olan 40-41 puan barajını bir an önce geçerek, daha rahat maçlara çıkma şansını yakalamak gerekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?