USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Deprem ve Sonrası

03-11-2020

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i  "tekerrür"  diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

 

Mehmet Akif Ersoy´un dediği gibi ibret alınsaydı, tekerrür etmezdi. Her deprem sonrası yaşananlar aynı? Enkazlar, arama kurtarma çalışmaları, canlı kurtarılanlar, hayatını kaybedenler. Enkaz çalışmaları ertesi gün devam ederken normal hayatına dönenler. Biraz habercilerin yansıttığı, biraz da gerçek hayat hikayeleri, deprem uzmanları, arama kurtarma uzmanları, televizyonda boy boy uzmanlar, devletin tüm kademesi? Sonra? Sonrası yok. Maddi her şey yerine geliyor da gidenler geri gelmiyor.

Elbette Allah´ın takdiri ve ecel önüne kimse geçemez, ancak tedbir ön şart değil midir dinimizde. Yıkılan evlerin yerine yenilerinin yapılması, devletin maddi desteği vs elbette güzel. Bunlar normal devlette olması gereken şeyler. Olmaması gereken ise müteahhitlerin bu işlerden hep ucuz kurtulması.

İşini düzgün yapan müteahhitleri tenzih ederim ama bu kavram geçtiğinde toplumun aklında oluşan imaj malum. Sadece onlar değil, bu inşaatları denetleyen, onay veren vs vs sıralı herkes bu işlerden neden hep ucuz kurtuluyor?

Gelelim deprem sonrasına. Her depremin ardından uzmanlar yapılması gerekenleri söylüyor hatta daha büyük depremlerin beklenmesi gerektiğinden bahsediyor. Ancak o konularda da çalışmaların yeterince olmadığı aşikar.

Bir de yeni sorunumuz çıktı ortaya. Deprem sonrası toplumu bölmeye çalışan trol hesaplar. Farklı siyasi kimliklerin görüntüsüne bürünmeye çalışan ahlaktan yoksun insanlar, bu depremde de ortaya çıktılar. Van depreminde de bölgedeki vatandaşlarımızı rencide edici paylaşım yapanların İzmir depreminde daha da arttığını gördük. Sosyal medyanın kontrolsüz kullanımının, sahte hesapların neler yapabileceğini gördük.

Sayın Devlet Bahçeli Beyin önerisi, hükümetin çalışmaları sonucunda sosyal medya yasası çıktı. Elbette günün ve amanın ihtiyaçlarına göre bu yasa daha gelişecek, olgunlaşacak. Bu depremde gördüğümüz manzaralar ve çirkin paylaşımlar umarım ki bir daha yaşanmayacak. Bu paylaşımları yapanlara da ciddi cezalar verilmesi gerekir. Çünkü bunları basit bir gençlik cahillik olarak nitelendirmek imkansız. Bir çok hesabın arkasından fetö çıktı. Aynı cümlenin aynı anda binlerce hesapta yayınlanması tesadüf olamazdı. Bunlara yönelik cezaların da güncellenmesi gerekir.

Allah böylesi afetlerden korusun. Başta İzmir olmak üzere tüm ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kaybettiğimiz canlarımızın mekanları cennet olsun inşallah?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?