USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GELECEKTE EĞİTİM

26-10-2022

Geleceğin gerektirdiği eğitim standartları bugünden inşa edilmelidir. Peki gelecekte hangi meslekler olacak, onlar için nasıl bir eğitim müfredatı gerekli? Eğitim sistemimiz nasıl olacak? Instagram veya diğer sosyal medyada sıklıkla paylaşılan ve anlamlı bir görsel var. 100 yıl önceki teknolojiler ve bugünkü teknolojilerin olduğu bir çalışma. Altında da 100 önceki okul ve eğitim sistemi ve bugünkü durumu gösteren bir çalışma. Görseller onlarca sayfadan daha çok şey anlatabilme kapasitesine sahiptir. Söz konusu çalışmada da ifade edildiği üzere zaman akıp gitmekte hemen her şey değişmektedir. Ancak eğitim yöntemleri, materyalleri değişmemekte haliyle çağın gerisinde kalmaktadır. Bu durumun yegane çözümü eğitime dair tüm olguların günümüze hatta geleceğe yönelik kurgulanması, planlanmasıdır. Kısaca geleceğin eğitimi bugünden verilmelidir.

İletişim teknolojilerinin gelişmesi, buna bağlı olarak küreselleşme denilen olgunun yayılması ile birlikte dünya hızla değişmektedir. Tarım toplumu ile sanayi toplumu arasındaki geçiş süreci ile kıyaslandığında bilgi toplumuna insanlığın geçişi çok kısadır. Bundan sonra da gelişmelerin katlanarak artacağı görülmektedir. Artık internetin üçüncü boyutu yani Metaverse gibi alanlar, kriptoparalar gibi yeni para birimleri, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler sıklıkla konuşulur olmuştur. Tüm bunların düşünülerek geleceğin eğitimin planlanması gerekir.  

Geleceğin eğitimi denildiğinde kavramın içeriğine değinmekte fayda var. Geleceğin eğitimi, ilerleyen dönemlerde ülkelerin, sanayinin, toplumların ve bireylerin ihtiyaç duyacakları konuların bugünden planlanarak hayata geçirilmesi, gelecekteki muhtemel mesleklerin eğitimlerinin verilmesidir. Aynı zamanda öğrenmeyi öğretmek de temel esastır. Çünkü geleceğin gerektirdiği bilgi ve beceri bugün şartlarından farklı olacaktır.

Çengel’e göre çağdaş bir eğitimin önde gelen hedefleri şunlardır;

  • Bilimsel düşünmeyi tesis etmek,
  • Sorgulama ve araştırma kültürünü geliştirmek,
  • Ülkenin genel kültür seviyesini yükseltmek,
  • Yarının yetişkinlerini gerekli bilgi, beceri ve evrensel değerlerle donatmak.

Yarının yetişkinlerinin bilgi ve becerilerini artırmak için sadece okulda alınan eğitim yetmemektedir. Okul dışı eğitim ise tamamen ticarileşmiş, herkes tarafından ulaşılabilir olmaktan çıkmıştır. Oysa farklı internet siteleri her geçen gün hayata geçmektedir. Banaders isimli yapı bu durumu tersine çevirmeyi ilke edinmiş, öğrenmek, bilgi ve becerisini artırmak isteyen öğrenciyi, alanında uzman öğretmen ile buluşturan sistemleri hayata geçirmiştir. Önümüzdeki dönemlerde örneği olmayan eğitim sistemleri bu şekilde velileri, öğrencileri ve öğretmenleri buluşturmaya devam edecek, geleceğini eğitimini sunacaktır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?