USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“Eğer Ölmem Gerekiyorsa…”

16-12-2023

Böyle başlıyordu Gazzeli şehit profesör Rıfat el Arir’in şiiri.

“İlla ölmem gerekiyorsa, sen yaşamalısın.

Hikayemi anlatmak için…

Eşyalarımı satıp bir parça kumaş ile uzun kuyruklu ve teller satın almak için…

Gazze’de, bir yerde bir çocuk, cennetin gözlerinin içine bakarken,

Kendi bedenine bile veda etmeden giden babasını beklerken,

Uçurtmayı görür.

Senin yaptığın uçurtmayı.

Ve bir an için bir meleğin ona sevgiyi geri getirmek için

orada olduğunu düşünür.

Eğer ölmem gerekiyorsa, umut getirsin.

Bir masal olsun bu uçurtma…

Bir masal olsun.”

Ekim ayında verdiği son röportajda Gazze’deki son durumdan göz yaşlarıyla söz etmişti:

“Çok zor ve karanlık bir süreç. Su yok! Gazze’den çıkış yok! Ne yapmalıyız? Boğulmalı mıyız? Toplu intihar mı edelim? İsrail’in istediği bu mu? Ben bir akademisyenim. Muhtemelen evimde sahip olduğum en sert şey bir tahta kalemi. Ama İsrailliler bizi işgal ederse, üzerimize çullanırsa, kapı kapı dolaşıp bizi katlederse, yapabileceğim son şey bu olsa bile o kalemi kullanıp İsrail askerlerine fırlatacağım. Ve bu Filistin’de herkesin hissettiği şey bu. Çaresiziz ve kaybedecek hiçbir şeyimiz yok!” Rıfat el Ariri, böyle söylüyordu son konuşmasında.

                Prof. Dr. Rıfat el Arir, 23 Eylül 1979’da Gazze’de doğmuş. Lisans eğitimini (İngilizce alanında) Gazze Üniversitesi’nde, yüksek lisansını İngiltere’de, doktorasını Malezya’da tamamladı. Geçtiğimiz günlerde bombalı saldırıda hayatını kaybeden el Arir, altı çocuk babasıydı.

                Şehadetlerinden iki gün önce, İsrail istihbaratından sığındığı okulun yerinin belirlendiğini, kendisinin öldüreceğini haber aldı. Okula sığınan Filistinlileri tehlikeye atmamak için kardeşinin evine gitti. Akşam saatlerinde kız kardeşinin evinin bombalanması üzerine iki kardeşi ve dört çocuğuyla (bir rivayete göre dört yeğeniyle) şehit oldu.

                Rıfat el Arir, 2014’te İsrail ablukası ve saldırılarına şahit olan 15 genç yazarın hikayelerinden oluşan “Gazze Cevap Veriyor” kitabını, 2015’te de makaleler, röportajlar, fotoğraf ve şiirlerin yer aldığı İsrail’in Gazze’de sebep olduğu acıları ve Gazze halkının direnişini anlatan “Susturulamayan Gazze” kitabını telif etti.

                Pek çok dile çevirisi yapılan “Gazze Cevap Veriyor” kitabı, Türkçe’ye de çevrildi. El Arir, Gazze’de öldürülenlerin hikayelerini duyurmak amacıyla başlatılan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü bünyesinde “Biz Sayı Değiliz” inisiyatifinin kurucuları arasında yer aldı.

                Hayatını kaybedenlerin 20 bini geçtiği yaralıların 50 bin gibi büyük rakamlara ulaştığı Gazze’de, hayatını kaybeden çocukların sayısı 10 bini buluyor. Doktorlar, akademisyenler, gazeteciler, siviller, direnişçiler, cennet yüzlü çocuklar, gençler… on binlercesi artık aramızda değiller. Bilsek de bilmesek de hemen hepsinin hikayesi kıymetli. Hemen hepsinin hikayesi, kötü niyetli devlerin yenildiği/yenileceği masallar gibi. Yolun sonunda cennete çıkılan masallar...

Şehitlerin ruhları şad olsun. Duamız odur ki; hayatta kalabilenler, özgür Filistin’e tez vakitte kavuşabilsinler. Şehit, Rıfat el Arir’in şiirinde belirttiği gibi bir uçurtma yapıp gökyüzüne salıyorum şimdi. Benim uçurtmam kelimelerden. Benim uçurtmam rengarenk. Dua dua yükseliyor. Özgür Filistin için uçuyor göklerde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?