USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sivas’ta Diyetisyen Süper Gıdaları Anlattı  

Sivas'ta kendi özel kliniğinde hizmet veren Diyetisyen Hilal Demirgil, ‘Süper Gıdalar’ olarak bilinen doğal gıdaların bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra sayısız faydalarının bulunduğunu söyledi.

Sivas’ta Diyetisyen Süper Gıdaları Anlattı      
10-02-2024 09:00
SİVAS
Google News

DEMET KA­RA­KUŞ

Süper Gı­da­la­rın do­ğa­nın şi­fa­lı he­di­ye­si ol­du­ğu­nu söy­le­yen Di­ye­tis­yen Hilal De­mir­gil “Süper gı­da­lar, yoğun besin içe­ri­ği ve sağ­lık fay­da­la­rıy­la öne çıkan doğal gı­da­lar­dır. Bazı süper gı­da­lar ve sağ­lık fay­da­la­rı şun­lar­dır. Chia to­hu­mu, ome­ga-3 yağ asit­le­ri, lif, pro­te­in, kal­si­yum ve demir gibi be­sin­ler açı­sın­dan zen­gin­dir. Sin­di­rim sis­te­mi­ni dü­zen­ler, tok­luk hissi sağ­lar ve kilo yö­ne­ti­mi­ne yar­dım­cı olur. Ay­rı­ca, kan şe­ke­ri kont­ro­lü­ne kat­kı­da bu­lu­nur ve kalp sağ­lı­ğı­nı des­tek­ler.

BA­ĞI­ŞIK­LIK SİSTEMİNİ GÜÇ­LENDİRİR

Yaban mer­si­ni­nin ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­dir­di­ği­ni kay­de­den De­mir­gil An­ti­ok­si­dan­lar­la dolu bir mey­ve­dir. An­ti­ok­si­dan­lar, ser­best ra­di­kal­ler­le sa­va­şa­rak hücre ha­sa­rı­nı azal­tır ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­rir. Ay­rı­ca, beyin fonk­si­yon­la­rı­nı des­tek­ler, kar­di­yo­vas­kü­ler sağ­lı­ğı korur ve göz sağ­lı­ğı­nı iyi­leş­ti­rir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

CİLT SAĞ­LI­ĞI­NI İYİLEŞTİRİR

Avo­ka­do­nun cilt sağ­lı­ğı­na iyi gel­di­ği­ni ve an­ti­ok­si­dan­lar­la dolu ol­du­ğu­nu be­lir­ten Hilal De­mir­gil “Avo­ka­do, sağ­lık­lı yağ­lar, lif, po­tas­yum, C vi­ta­mi­ni ve E vi­ta­mi­ni gibi be­sin­le­ri içe­rir. Sağ­lık­lı yağ­lar, kalp sağ­lı­ğı­nı des­tek­ler ve ko­les­te­rol se­vi­ye­le­ri­ni dü­şü­rür. Lif içe­ri­ği sin­di­rim sis­te­mi­ni dü­zen­ler ve tok­luk hissi sağ­lar. Ay­rı­ca, avo­ka­do cilt sağ­lı­ğı­nı iyi­leş­ti­rir ve an­ti­ok­si­dan­lar­la do­lu­dur  ” şek­lin­de ko­nuş­tu.

KAN­SER RİSKİNİ AZAL­TIR, KEMİK SAĞ­LI­ĞI­NI KORUR

Bro­ko­li­nin sin­di­rim sağ­lı­ğı­nı des­tek­le­di­ği­ni ve kemik sağ­lı­ğı­nı ko­ru­du­ğu­nu ak­ta­ran De­mir­gil                “Bro­ko­li, C vi­ta­mi­ni, K vi­ta­mi­ni, folik asit, lif ve an­ti­ok­si­dan­lar açı­sın­dan zen­gin bir seb­ze­dir. An­ti­ok­si­dan­lar, hücre ha­sa­rı­nı azal­tır ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­di­rir. Bro­ko­li ay­rı­ca kan­ser ris­ki­ni azal­tır, sin­di­rim sağ­lı­ğı­nı des­tek­ler ve kemik sağ­lı­ğı­nı korur ” dedi.

KAS GELİŞİMİNİ DES­TEK­LER VE TOK­LUK HİSSİ SAĞ­LAR

Kinoa’nın pro­te­in, lif, demir, mag­nez­yum açı­sın­dan zen­gin ol­du­ğu­nu an­la­tan Hilal De­mir­gil “Kinoa, pro­te­in, lif, demir, mag­nez­yum ve B vi­ta­min­le­ri gibi be­sin­le­ri içe­ren bir ta­hıl­dır. Pro­te­in açı­sın­dan zen­gin ol­ma­sı, kas ge­li­şi­mi­ni des­tek­ler ve tok­luk hissi sağ­lar. Lif içe­ri­ği sin­di­rim sis­te­mi­ni dü­zen­ler ve kan şe­ke­ri­ni den­ge­le­me­ye yar­dım­cı olur. Ay­rı­ca, kinoa glu­ten içer­mez, bu ne­den­le glu­ten in­to­le­ran­sı olan­lar için iyi bir al­ter­na­tif ola­bi­lir” diye be­lirt­ti.

HER BİREYİN BES­LEN­ME İHTİYAÇ­LA­RI FARK­LI

Her bi­re­yin ken­di­ne özgü bes­len­me ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu ve genel sağ­lık için iyi bir bes­len­me­nin önem­li ol­du­ğu­nu kay­de­den Hilal De­mir­gil “Bu süper gı­da­la­rı bes­len­me dü­ze­ni­ni­ze dahil etmek, genel sağ­lık ve iyi bir bes­len­me için önem­li­dir. Ancak, her bi­re­yin bes­len­me ih­ti­yaç­la­rı fark­lı ol­du­ğun­dan, ki­şi­sel sağ­lık du­ru­mu­nu­za ve bes­len­me he­def­le­ri­ni­ze uygun ola­rak bir uz­ma­na da­nış­ma­nız önem­li­dir ” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

İŞTE SÜPER GI­DA­LAR SA­LA­TA­SI TARİFİ

1 avo­ka­do (di­lim­len­miş)
1 su bar­da­ğı yaban mer­si­ni
1 su bar­da­ğı bro­ko­li (haş­lan­mış)
1 su bar­da­ğı piş­miş kinoa
2 yemek ka­şı­ğı chia to­hu­mu
2 yemek ka­şı­ğı limon suyu
2 yemek ka­şı­ğı zey­tin­ya­ğı
Tuz ve ka­ra­bi­ber (is­te­ğe bağlı)

Ya­pı­lı­şı:

Bir sa­la­ta ka­bı­na avo­ka­do di­lim­le­ri­ni, yaban mer­si­ni­ni, haş­lan­mış bro­ko­li­yi ve piş­miş kinoa'yı ek­le­yin. Chia to­hum­la­rı­nı üze­ri­ne ser­pin.
Limon suyu, zey­tin­ya­ğı, tuz ve ka­ra­bi­be­ri bir ka­se­de ka­rış­tı­rın ve sa­la­ta­nın üze­ri­ne dökün.
Tüm mal­ze­me­le­ri na­zik­çe ka­rış­tı­rın, böy­le­ce sos tüm sa­la­ta­ya ya­yı­lır.
Bu süper gı­da­lar sa­la­ta­sı, sağ­lık­lı yağ­lar, an­ti­ok­si­dan­lar, lif ve besin öğe­le­ri açı­sın­dan zen­gin bir öğün sağ­lar. Ay­rı­ca, lez­zet­li ve do­yu­ru­cu bir se­çe­nek­tir. İster­se­niz üze­ri­ne fark­lı otlar, fın­dık veya to­hum­lar ek­le­ye­bi­lir­si­niz.

  sivas son da­ki­ka    sivas eksp­res, eksp­res.​com eksp­res ha­ber­ler eksp­res son da­ki­ka 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü