AVUKAT EYÜP DEMİRER

AVUKAT EYÜP DEMİRER

4. YARGI REFORMU PAKETİ KAPSAMINDA YAPILAN YASAL DÜZENLEME ve DEĞİŞİKLİKLER -11-

(10) Seri mu­ha­ke­me usu­lü­nün her­han­gi bir se­bep­le ta­mam­la­na­ma­ma­sı veya so­ruş­tur­ma­nın genel hü­küm­le­re göre so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la Cum­hu­ri­yet baş­sav­cı­lı­ğı­na gön­de­ril­me­si hâl­le­rin­de, şüp­he­li­nin seri mu­ha­ke­me usu­lü­nü kabul et­ti­ği­ne iliş­kin be­yan­la­rı ile bu usu­lün uy­gu­lan­ma­sı­na dair diğer bel­ge­ler, takip eden so­ruş­tur­ma ve ko­vuş­tur­ma iş­lem­le­rin­de delil ola­rak kul­la­nı­la­maz.
(11) Suçun iş­ti­rak hâ­lin­de iş­len­me­si du­ru­mun­da şüp­he­li­ler­den bi­ri­nin bu usu­lün uy­gu­lan­ma­sı­nı kabul et­me­me­si hâ­lin­de seri mu­ha­ke­me usulü uy­gu­lan­maz.
(12) Seri mu­ha­ke­me usulü, yaş kü­çük­lü­ğü ve akıl has­ta­lı­ğı ile sağır ve
dil­siz­lik hâl­le­rin­de uy­gu­lan­maz.
(13) Resmî mer­ci­le­re beyan edil­miş olup da so­ruş­tur­ma dos­ya­sın­da yer alan ad­res­te bu­lun­ma­ma veya yurt dı­şın­da olma ya da başka bir ne­den­le şüp­he­li­ye ula­şı­la­ma­ma­sı hâ­lin­de, seri mu­ha­ke­me usulü uy­gu­lan­maz.
(14) Do­ku­zun­cu fıkra kap­sa­mın­da Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı­nın ta­le­bi
doğ­rul­tu­sun­da mah­ke­me­ce ku­ru­lan hükme iti­raz edi­le­bi­lir.
(15) Bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sı­na iliş­kin usul ve esas­lar Ada­let Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan çı­ka­rı­lan yö­net­me­lik­le be­lir­le­nir.
Seri mu­ha­ke­me usulü
Madde 250- (1) So­ruş­tur­ma ev­re­si so­nun­da aşa­ğı­da­ki suç­lar­la il­gi­li ola­rak kamu da­va­sı­nın açıl­ma­sı­nın er­te­len­me­si­ne karar ve­ril­me­di­ği tak­dir­de seri mu­ha­ke­me usulü uy­gu­la­nır: a) Türk Ceza Ka­nu­nun­da yer alan;
1. Hakkı ol­ma­yan yere te­ca­vüz (madde 154, ikin­ci ve üçün­cü fıkra),
2. Genel gü­ven­li­ğin kas­ten teh­li­ke­ye so­kul­ma­sı (madde 170),
3. Tra­fik gü­ven­li­ği­ni teh­li­ke­ye sokma (madde 179, ikin­ci ve üçün­cü fıkra),
4. Gü­rül­tü­ye neden olma (madde 183),
5. Pa­ra­da sah­te­ci­lik (madde 197, ikin­ci ve üçün­cü fıkra),
Mühür bozma (madde 203),
7. Resmi bel­ge­nin dü­zen­len­me­sin­de yalan beyan (madde 206),
8. Kumar oy­nan­ma­sı için yer ve imkan sağ­la­ma (madde 228, bi­rin­ci fıkra),
9. Baş­ka­sı­na ait kim­lik veya kim­lik bil­gi­le­ri­nin kul­la­nıl­ma­sı (madde 268), suç­la­rı.
b) 10/7/1953 ta­rih­li ve 6136 sa­yı­lı Ateş­li Si­lah­lar ve Bı­çak­lar ile Diğer
Alet­ler Hak­kın­da Ka­nu­nun 13 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci, üçün­cü ve be­şin­ci fık­ra­la­rı ile 15 inci mad­de­si­nin bi­rin­ci, ikin­ci ve üçün­cü fık­ra­la­rın­da be­lir­ti­len suç­lar.
c) 31/8/1956 ta­rih­li ve 6831 sa­yı­lı Orman Ka­nu­nu­nun 93 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sın­da be­lir­ti­len suç.
d) 13/12/1968 ta­rih­li ve 1072 sa­yı­lı Rulet, Tilt, Lan­gırt ve Ben­ze­ri Oyun Alet ve Ma­ki­na­la­rı Hak­kın­da Ka­nu­nun 2 nci mad­de­sin­de be­lir­ti­len suç.
e) 24/4/1969 ta­rih­li ve 1163 sa­yı­lı Ko­ope­ra­tif­ler Ka­nu­nu­nun ek 2 nci mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (1) nu­ma­ra­lı ben­din­de be­lir­ti­len suç.
(2) Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı veya kol­luk gö­rev­li­le­ri, şüp­he­li­yi, seri mu­ha­ke­me usulü hak­kın­da bil­gi­len­di­rir.
(3) Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı ta­ra­fın­dan seri mu­ha­ke­me usu­lü­nün uy­gu­lan­ma­sı şüp­he­li­ye tek­lif edi­lir ve şüp­he­li­nin mü­da­fii hu­zu­run­da tek­li­fi kabul et­me­si hâ­lin­de bu usul uy­gu­la­nır.
(4) Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı, Türk Ceza Ka­nu­nu­nun 61 inci mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sın­da be­lir­ti­len hu­sus­la­rı göz önün­de bu­lun­du­ra­rak, suçun ka­nu­ni ta­nı­mın­da ön­gö­rü­len ce­za­nın alt ve üst sı­nı­rı ara­sın­da tes­pit ede­ce­ği temel ce­za­dan ve ko­şul­la­rı bu­lun­du­ğu tak­dir­de zin­cir­le­me suça iliş­kin hü­küm­ler uy­gu­lan­dık­tan sonra be­lir­le­nen ce­za­dan yarı ora­nın­da in­di­rim uy­gu­la­mak su­re­tiy­le yap­tı­rı­mı be­lir­ler.
(6) Dör­dün­cü fıkra uya­rın­ca sonuç ola­rak be­lir­le­nen hapis ce­za­sı Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı ta­ra­fın­dan, ko­şul­la­rı bu­lun­ma­sı hâ­lin­de Türk Ceza Ka­nu­nu­nun 50 nci mad­de­si­ne göre se­çe­nek yap­tı­rım­la­ra çev­ri­le­bi­lir veya 51 inci mad­de­si­ne göre er­te­le­ne­bi­lir Bu mad­de­ye göre be­lir­le­nen yap­tı­rım­lar hak­kın­da, Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı ta­ra­fın­dan, ko­şul­la­rı bu­lun­ma­sı hâ­lin­de 231 inci madde kı­ya­sen uy­gu­la­na­bi­lir.
(7) Bu madde kap­sa­mın­da yap­tı­rım uy­gu­lan­ma­sı, gü­ven­lik ted­bir­le­ri­ne iliş­kin hü­küm­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­na engel teş­kil etmez.
(8) Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı, şüp­he­li hak­kın­da seri mu­ha­ke­me usu­lü­nün uy­gu­lan­ma­sı­nı ya­zı­lı ola­rak gö­rev­li mah­ke­me­den talep eder. Talep ya­zı­sın­da;
a) Şüp­he­li­nin kim­li­ği ve mü­da­fii,
b) Mağ­dur veya suç­tan zarar gö­ren­le­rin kim­li­ği ile varsa ve­ki­li veya ka­nu­ni tem­sil­ci­si,
c) İsnat olu­nan suç ve il­gi­li kanun mad­de­le­ri,
d) İsnat olu­nan suçun iş­len­di­ği yer, tarih ve zaman di­li­mi,
e) Şüp­he­li­nin tu­tuk­lu olup ol­ma­dı­ğı; tu­tuk­lan­mış ise, gö­zal­tı­na alma ve tu­tuk­la­ma ta­rih­le­ri ile bun­la­rın sü­re­le­ri,
f) İsnat olu­nan suçu oluş­tu­ran olay­la­rın özeti,
g) Üçün­cü fık­ra­da be­lir­ti­len şart­la­rın ger­çek­leş­ti­ği,
h) Be­lir­le­nen yap­tı­rım ile be­şin­ci ve al­tın­cı fıkra uy­gu­lan­mış ise bun­la­ra iliş­kin hu­sus­lar ve gü­ven­lik ted­bir­le­ri,
gös­te­ri­lir. Bu fık­ra­ya ay­kı­rı ola­rak dü­zen­len­di­ği, be­lir­le­nen yap­tı­rım­da maddi hata ya­pıl­dı­ğı, yap­tı­rım hak­kın­da 231 inci veya Türk Ceza Ka­nu­nu­nun 50 ve 51 inci mad­de­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sın­da ob­jek­tif ko­şul­la­rın ger­çek­leş­me­di­ği ya da tek­lif edi­len ce­za­nın ma­hi­ye­ti­ne uygun bir gü­ven­lik ted­bi­ri be­lir­til­me­di­ği an­la­şı­lan talep ya­zı­sı, ek­sik­lik­le­rin ta­mam­lan­ma­sı ama­cıy­la mah­ke­me­ce
Cum­hu­ri­yet baş­sav­cı­lı­ğı­na iade edi­lir. Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı ta­ra­fın­dan ek­sik­lik­ler ta­mam­lan­dık­tan ve ha­ta­lı nok­ta­lar dü­zel­til­dik­ten sonra talep ya­zı­sı ye­ni­den dü­zen­le­ne­rek mah­ke­me­ye gön­de­ri­lir.
(9) Mah­ke­me, şüp­he­li­yi mü­da­fii hu­zu­run­da din­le­dik­ten sonra üçün­cü fık­ra­da­ki şart­la­rın ger­çek­leş­ti­ği, ey­le­min seri mu­ha­ke­me usulü kap­sa­mın­da ol­du­ğu ve dos­ya­da­ki mev­cut de­lil­le­re göre mah­kû­mi­yet dü­zel­til­dik­ten sonra talep ya­zı­sı ye­ni­den dü­zen­le­ne­rek mah­ke­me­ye gön­de­ri­lir.
(9) Mah­ke­me, şüp­he­li­yi mü­da­fii hu­zu­run­da din­le­dik­ten sonra üçün­cü fık­ra­da­ki şart­la­rın ger­çek­leş­ti­ği, ey­le­min seri mu­ha­ke­me usulü kap­sa­mın­da ol­du­ğu ve dos­ya­da­ki mev­cut de­lil­le­re göre mah­kû­mi­yet ka­ra­rı ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği ka­na­ati­ne va­rır­sa talep ya­zı­sın­da be­lir­ti­len yap­tı­rım­dan daha ağır ol­ma­mak üzere dört ila ye­din­ci fıkra hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da hüküm kurar; aksi tak­dir­de ta­le­bi red­de­der ve so­ruş­tur­ma­nın genel hü­küm­le­re göre so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la dos­ya­yı Cum­hu­ri­yet baş­sav­cı­lı­ğı­na gön­de­rir. Ma­ze­ret­siz ola­rak mah­ke­me­ye gel­me­yen şüp­he­li, bu usul­den vaz­geç­miş sa­yı­lır.
(10) Seri mu­ha­ke­me usu­lü­nün her­han­gi bir se­bep­le ta­mam­la­na­ma­ma­sı veya so­ruş­tur­ma­nın genel hü­küm­le­re göre so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la Cum­hu­ri­yet baş­sav­cı­lı­ğı­na gön­de­ril­me­si hâl­le­rin­de, şüp­he­li­nin seri mu­ha­ke­me usu­lü­nü kabul et­ti­ği­ne iliş­kin be­yan­la­rı ile bu usu­lün uy­gu­lan­ma­sı­na dair diğer bel­ge­ler, takip eden so­ruş­tur­ma ve ko­vuş­tur­ma iş­lem­le­rin­de delil ola­rak kul­la­nı­la­maz.
(11) Suçun iş­ti­rak hâ­lin­de iş­len­me­si du­ru­mun­da şüp­he­li­ler­den bi­ri­nin bu usu­lün uy­gu­lan­ma­sı­nı kabul et­me­me­si hâ­lin­de seri mu­ha­ke­me usulü uy­gu­lan­maz. Seri mu­ha­ke­me usulü, bu kap­sa­ma giren bir suçun, kap­sa­ma gir­me­yen başka bir suçla bir­lik­te iş­len­miş ol­ma­sı hâ­lin­de uy­gu­lan­maz.
(12) Seri mu­ha­ke­me usulü, yaş kü­çük­lü­ğü ve akıl has­ta­lı­ğı ile sağır ve dil­siz­lik hâl­le­rin­de uy­gu­lan­maz.
(13) Resmî mer­ci­le­re beyan edil­miş olup da so­ruş­tur­ma dos­ya­sın­da yer alan ad­res­te bu­lun­ma­ma veya yurt dı­şın­da olma ya da başka bir ne­den­le şüp­he­li­ye ula­şı­la­ma­ma­sı hâ­lin­de, seri mu­ha­ke­me usulü uy­gu­lan­maz.
(14) Do­ku­zun­cu fıkra kap­sa­mın­da mah­ke­me­ce ku­ru­lan hükme iti­raz edi­le­bi­lir. İtiraz mer­cii, iti­ra­zı üçün­cü ve do­ku­zun­cu fık­ra­lar­da­ki şart­lar yö­nün­den in­ce­ler.
(15) Bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sı­na iliş­kin usul ve esas­lar Ada­let Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan çı­ka­rı­lan yö­net­me­lik­le be­lir­le­nir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AVUKAT EYÜP DEMİRER Arşivi

YENİ ADLİ YIL

01 Eylül 2024 Pazar 14:57

YAKLAŞAN YEREL SEÇİMLER…

12 Kasım 2023 Pazar 10:10

BU KASIM BAŞKA BİR KASIM GİBİ GÖRÜNÜYOR

13 Haziran 2022 Pazartesi 18:47