USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADAY LİSTELERİ KALİTELİ OLSUN

14-03-2023

İki yüz yıldan fazla bir zamandır yüzümüzü Batıya dönmüş bir toplumuz. 150 yıllık meclis geleneği ve 75 yıllık demokrasi tecrübesine sahibiz. Yine bir o kadar yıldır demokratik seçimleri şeffaf ve şüpheye mahal vermeyecek şekilde yapabilmeyi becermiş bir ülkeyiz. 1950 seçimlerinden bugüne hâkim teminatında, uluslararası denetime açık, çok katılımcı seçimler yapmayı başaran güçlü bir ülkeyiz. 14 Mayıs’ta ülke tarihimizin önemli seçimlerinden biri için bir kez daha sandık başına gideceğiz. Hem icranın başı olan Cumhurbaşkanını hem de parlamentoyu belirleyeceğiz.

 

         İki büyük ittifakın adayı netleştikten sonra kampanyaların başlaması artık an meselesi. Bu kadar tecrübemizden sonra seçim her ne kadar kritik ne kadar çekişmeli olsa da bunu demokrasi şölenine çevirmek durumundayız. Hiçbir parti ve hiçbir lider baki değil, hepsi gelip geçer. Bu toprakların insanı, bu milletin evladı olduktan sonra hepsi bu ülkeyi yönetmeye layıktır. Yeter ki el değiştirmeler seçimle olsun.  1960’taki gibi, 71’deki gibi, 1980’deki gibi, 1998’deki gibi darbelerle iktidar değişmesin. Demokrasi sekteye uğramasın. Tercihi halk yapsın da kimi tercih ederse etsin. Sandıktan kim çıkarsa saygındır, meşrudur, hukukidir, demokratiktir. Herkes halkın tercihine saygı duymalı. Beğenmez isek bir seçim sonra yine biz değiştiririz.

 

         Esas merak edilen Cumhurbaşkanlığı yarışı olacak ama yereli temsil açısından parlamenterlerimizin seçimini de merakla takip edeceğiz. Milletvekilinin görevi esasen yasama faaliyetidir. Ülkenin ihtiyacı olan, önünü açacak kanunlar yapmaktır. Lakin bizim sosyopolitiğimiz vekilleri icranın bir parçası olarak görür. Yöre ile ilgili her konunun çözümünü ondan bekler. İyiyi de kötüyü de ona yazar. O nedenle her il kendi vekilinin iyi, çalışkan ve kaliteli olmasını, hükumette etkili olması ister.

 

         Sivas olarak beş vekil seçeceğiz. Bu günlerde partiler adaylık başvurularını alıyor. Bir ay gibi bir zaman içinde listeler kesinleşecek. Kimler seçilir, hangi parti kaç vekil çıkarır bilmemize imkân yok ancak ben tüm partilerin adaylarının ihtiyaca cevap verecek şekilde kaliteli olmasını istiyorum. İlimizde seçime girecek partilerin adayları elit olsun. Eğer listeler elit olursa hangi partiden seçilirse seçilsin vekillerimiz kaliteli olur. Her şeyden önce seçim sürecinde polemiklerden çok şehrin sorunları ve ihtiyaçları konuşulur. Entelektüel bir tartışma ortamı yaşanır. Biz de ne isteğimizi ne alabileceğimizi biliriz.

 

         Örneğin CHP’nin listesinde Ulaş Karasu ile birlikte Abdüllatif Şener ve İlhan Kesici’den birisi olsun. MHP’nin listesinde Semih Yalçın olsun, Gelecek Partisi’nin listesinde Feridun Bilgin olsun, Deva’nın listesinde Serdar İnce, İYİ Parti’nin listesinde Ragıp Özkan, İktidar partisinin listesinde eski ve yeni Belediye Başkanı birlikte olsun... Listelerin devamındaki isimler de en az bunlar kadar siyasi tecrübesi, Sivas aidiyeti olan insanlardan oluşsun...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?