USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AHDE VEFA

01-03-2023

SÖZE SADAKAT

Enes b. Mâlik şöyle demiştir:

“Allah"ın Peygamberi (sav) bize hutbe verdiği zaman

mutlaka şöyle buyururdu:

"Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur;

ahde vefa göstermeyenin ise dini yoktur." ”

(HM12410 İbn Hanbel, III, 134)

**

Ebû Bekre"nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim bir zimmiyi (antlaşmalı bir gayri müslim vatandaşı) antlaşmalıyken öldürürse Allah ona cenneti haram kılar. ”

(D2760 Ebû Dâvûd, Cihâd, 153)

***

İbn Abbâs"tan rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kardeşinle (düşmanlığa varan) tartışmaya girme, onunla (kırıcı şekilde) şakalaşma ve ona yerine getiremeyeceğin sözü verme. ”

(T1995 Tirmizî, Birr, 58)

***

Zeyd b. Erkam"dan nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Kişi yerine getirme niyetiyle kardeşine bir söz verir, ancak onu yerine getiremez ve zamanında sözünü tutamazsa günahkâr olmaz. ”

(D4995 Ebû Dâvûd, Edeb, 82)

***

Ubâde b. Sâmit"ten nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Bana kendi adınıza altı şeyin güvencesini verin, ben de size cennetin güvencesini vereyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin, söz verdiğinizde sözünüzü tutun, size (bir şey) emanet edildiğinde ona riayet edin, iffetinizi koruyun, gözlerinizi (bakılması yasak olandan) sakının ve ellerinizi (haramdan) çekin. ”

(HM23137 İbn Hanbel, V, 323)

NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?