USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ANNE VE BABA CENNETİN İKİ KAPISI

30-11-2023

    İbn Mes’ûd’un (ra) anlattığına göre, bir adam Hz. Peygamber’e  (sav), “Amellerin en üstünü hangisidir?” diye sorunca Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi: “Vaktinde kılınan namaz ve anne babaya iyilik etmektir. Sonra Allah yolunda cihad etmek gelir.” 
    (B7534 Buhârî, Tevhîd, 48)
    Abdurrahman b. Ebû Bekre, babasının ( Ebû Bekre’nin)(ra) şöyle anlattığını naklediyor: “Resûlullah (sav), ‘Size büyük günahların en büyüğünü söyleyeyim mi?’ diye üç kez sordu. Bunun üzerine biz, ‘Evet, ey Allah’ın Resûlü.’ Diye cevap verdik. Bunun üzerine, ‘Allah’a ortak koşmak ve anne babaya isyan, eziyet etmektir.’ buyurdu.” 
    (B5976 Buhârî, Edeb, 6)
    Abdullah b. Amr’ın naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sav) öyle buyurmuştur: “Rabbin hoşnutluğu anne baba hoşnutluğuna bağlıdır. Rabbin öfkesi ise, anne babanın öfkesine bağlıdır.” 
    (T1899 Tirmizî, Birr, 3)
    Ebû Hüreyre (ra) anlatıyor: bir adam Allah Resûlü’ne  (sav)  gelerek, “Ey Allah’ın Resûlü, kendisine güzel davranıp yakınlık göstermemi en çok kim hak eder?” diye sordu. Hz. Peygamber (sav) “Annen.” cevabını verdi. Adam, “sonra kimdir?” diye sorunca Hz. Peygamber (sav)  yine  “Annen.” buyurdu. Adam, “Sonra kimdir?” diye yeniden sorunca Peygamber efendimiz, “Annen.” cevabını verdi, Bunun üzerine adam, “sonra kimdir?” dedi. Hz. Peygamber, “sonra babandır.” Buyurdu. 
    (B5971 Buhârî, Edeb, 2)

    NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?