USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇOCUK SEVGİ VE ŞEFKAT MEYVESİ

15-11-2023

    Ebû Musa anlatıyor: “Bir oğlum oldu. Onu Peygamber’e (sav) getirdim. Adını İbrahîm koydu ve bir hurma ezip yumuşatıp ağızına verdi. Daha sonra (hayırlı ve) bereketli olsun diye dua edip çocuğu bana geri verdi…”
    (B6198 Buhârî, Edeb, 109)
    *
    Ebu’d-Derdâ’nın naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Muhakkak ki siz kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız. O hâlde (çocuklarınıza) güzel isimler koyun.” 
    (D4948 Ebû Dâvûd, Edeb, 61)
    *
    Ubeydullah b. Ebû Râfi’, babasının şöyle söylediğini naklediyor: “Fâtıma onu dünyaya getirdiğinde, Ali’nin oğlu Hasan’nın kulağına Resûlullah’ın (sav) namaz ezanı gibi ezan okuuğunu gördüm.” 
    (T1514 Tirmizî, Edâhî, 16)
    *
    Selmân b. Âmir ed-Dabbî’nin işittiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Çocuk dünyaya gelince onun için bir akîka kurbanı kesilir. Onun adına akîka kurbanı kesin ve  (saçını tıraş etmek suretiyle)  onu rahatlatın.” 
    (B5472 Buhârî, Akîka, 2)
    *
    Ali b. Ebû Tâlib şöyle demiştir: “Resûlullah (sav) (torunu) Hasan için akîka olarak bir koyun kurban etti ve  ‘Fâtıma, onun başını tıraş et ve saçınn ağırlığı kadar gümüşü sadaka olarak ver.’ Buyurdu.”
    (T1519 Tirmizî, Edâhî, 19)
    *

    NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?