Eğitim-Öğretim Hakkında

Günümüzde eğitim sisteminin ne kadar kötü olduğunu tartışmak, ülkemin güzel insanlarının vazgeçilmez hobisidir. Sanayicisinden tutunda, mühendisine kadar herkesler tarafından ifade edilen durum, eğitim sisteminin kötü olduğudur. Evet bu bir hakikattir. Bu gerçeği, en alakasız olan biri dahi görebiliyor ve ifade edebiliyorsa büyük bir sıkıntı var demektir. Bu yazımda bende kendimce eğitim hakkında kendi görüşlerimi bildireceğim.
Eğitim ve öğretim ayrılmaz iki kavramdır. Eğitim literatürde belli bir bilim dalında, belli bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işi olarak geçer. Öğretim ise kişiye, belli bir ereğe ulaştıracak bilgileri öğretmek işi olarak geçer. Bu iki kavramı da az çok biliyoruz hepimiz fakat burada önemli olan iki kavramın içerisinde geçen bilgi kelimesidir. Bilgi ise literatürde birçok anlamda geçer. Fakat kanaatimce, diğer kavramları da kapsayan genel anlamı şudur: Bir yargılama yapabilmek ve bir yargıya varabilmek için gereken öğelerden her biri. Burada önemli olan "yargılama" kelimesidir. Yargılama kelimesi literatürde, bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini olumlu ya da olumsuz yolda sonuca bağlayan düşünce edimi olarak geçer. Kavramların anlamları önemli olduğu için kavramlara ayırdığım kısım biraz uzadı. Fakat insanoğlu kelimelerle düşünür ve kavramlar, kelimelerden oluşur. Kelimelere verdiğimiz anlam, kendimizi anlamamızda ve kendimizi ifade etmekte en önemli hususlardan bir tanesidir.
Eğitim ve öğretim kavramlarının bizi götürdüğü yere bakarsak son olarak yargılama kavramına ulaşmışız. Daha derinden cevap aramak isteyenler yargılama kavramının anlamında olan diğer kelimelere verdiğimiz anlamları da sorgulayabilirler. Fakat bu yazımızın daha fazla uzamaması için yargılama kavramında kalmayı uygun gördüm. Tekrar hatırlayacak olursak yargılama kavramı "bir şeyin ya da iki şey arasındaki bağıntının gerçekliğini olumlu ya da olumsuz yolda sonuca bağlayan düşünce edimi" olarak karşımıza çıkar. Evet hayat boyunca insanoğlu, eğitim ve öğretim geçiren bir birey halindedir. Çünkü insanoğlu, herhangi bir şeyi yaparken ya da yapmazken, karar verirken ya da vazgeçerken ya da düşünürken yargılama fiilinde bulunur. Yargılama, insanoğlunun hayatını anlamlandırmada, kendisini güvenlik altına almada ve bir işi yapmada anahtar olduğu için vazgeçilmezdir.
Gelelim son kısma, önce yargılama ile eğitim-öğretim arasındaki bağlantıyı anladık. Daha sonra yargılamanın insanoğlu için vazgeçilmez bir olgu olduğunu anladık. Son kısımda doğru yargılarda bulunabilmek için neler gerekli olduğunu anlamaya çalışacağız. Aslında beklediğiniz şekilde, her sabah az pişmiş yumurta, bir küp peynir ve bir dilim kepekli ekmek gibi bir diyet tavsiyesi olmayacak. Özellikle öğretici taraftaysanız tavsiyem şu; eğittiğiniz kişinin doğru yargılarda bulunabilmesi için yol gösterici olmalısınız. Peki sizce doğru kavramının anlamı nedir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berat Yönez Arşivi

ZABITA TEŞKİLATI TARİHİ

29 Haziran 2025 Pazar 11:15

Kahvehanelerin Dönüşümü

13 Eylül 2024 Cuma 09:56

Kalbin İsrail'i "Kıskançlık"

18 Ağustos 2024 Pazar 09:17

Her Hal Geçicidir

11 Ağustos 2024 Pazar 14:12

Acıyı Sevmek Olur Mu

06 Kasım 2023 Pazartesi 10:29

BİR KÜRKÇÜ DÜKKÂNI LAZIM

16 Ağustos 2023 Çarşamba 11:05

HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR

07 Ağustos 2023 Pazartesi 09:33

Başarılar!

24 Mayıs 2023 Çarşamba 09:02