USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ESKİLER VE YENİLER

21-03-2023

14 Mayıs’ta yapılacak seçimde gözler kaçınılmaz olarak Cumhurbaşkanı sandığından çıkacak sonuçta olacak. İcranın başı Cumhurbaşkanı olacağı için kimin o koltuğa oturacağı da bir o kadar önemli ve merak edilen bir konu. Ancak yerel ölçekte şehirlerin çıkaracağı vekiller o yöre için önemli olmakla birlikte Parlamento çoğunluğunu hangi ittifakın alacağı da Cumhurbaşkanın kimin olacağı kadar önemli bir konu.

          Sivas olarak vekil sayımız değişmedi. Geçtiğimiz son beş seçimdir olduğu gibi bu seçim sonucunda da Ankara’ya beş vekil göndereceğiz. Yine son seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de şüphesiz belirleyici olan iktidar partisinden seçilecek vekillerin sayısı ve kimlerin olacağı. Mevcutta Ak Parti’nin üç, CHP’nin bir ve MHP’nin bir vekili bulunuyor.

          Mevcutlar açısından bakıldığında; Ak Parti’nin liste başı olan İsmet Yılmaz’ın üç dönemi doldurması, Habip Soluk’un yaş olarak ilerlemesi, yeni simaların bu seçimde aday olma şansını artırıyor. Bu durum birçok kişinin iştahını da kabartmış durumda. Lakin bu seçimde kimin iktidar olacağının net olmaması, sonucun burun farkı ile belirlenme ihtimali, birçok isim açısından da geri çekilmeyi beraberinde getirdi.

          Ak Parti’de şu ana kadar hiçbir il başkanı vekillik elde edemese de partide daha önce il başkanlığı yapmış üç isim aday adaylığını açıklamış durumda.  Son il başkanı Hakan Aksu, önceki başkanlardan Ziya Şahin ve Burhanettin Kuru adaylık başvurusunu yaptı. Bürokrasiden istifa edenlerin en dikkat çekeni ise Hatay Valisi Rahmi Doğan oldu. Doğan ile birlikte, Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Duman ve son Başbakan Binali Yıldırım’ın özel kalem müdürü Murat Aydın da adaylık için görevini bıraktı. Ak Parti’de o şaşaalı dönemlerdeki gibi sayı belki ellileri altmışları bulmayacak ama otuza yakın kişinin adaylık yarışında olacağı gözüküyor. Pazar günü yapılacak teşkilat yoklamasından sonra adaylar genel merkez tarafından belirlenecek.

          Sıraları ne olur bilmiyorum lakin edindiğim intibaya dayanarak yaptığım analiz sonucunda il başkanlarından birisi ki son başkanı bir adım önde görüyorum, muhalefetin okları üstüne çevrilse de Rahmi Doğan ve vadinin adayı olarak Murat Aydın’ın listede yer alacağını düşünüyorum. Eğer İsmet Yılmaz üç dönem kuralına takılır veya başka bir ile kaydırılır ise liste başında büyük bir ihtimalle Rahmi Doğan yer alacak.

          Muhalefet cephesinde ise CHP listesinin başında yine mevcut vekil Ulaş Karasu’nun olması neredeyse kesin gibi. Görevinden istifa eden il başkanının da listede yer alması sürpriz olmaz. Beklenen bir başka isim ise Baki Çoban. Bu seçim acaba varlık gösterebilir mi denilen İyi Parti’de ise tam bir gizem hâkim. Yapılan anketlerde ilk sırada çıkan Ragıp Özkan henüz adaylık başvurusu yapmazken, Celal Dağgez aylardır çalışmalarını sürdürüyor. Dağgez’in liste başı olması bugün itibari ile kesin gibi... Saadet, Deva ve Gelecek’te sessizlik hâkim. Üçlü mü girecekler, tek tek mi girecekler, CHP listelerinden mi girecekler belli olmadığı için müracaat eden de yok. O cenahta merak edilen isim ise Deva Partisi’nin il başkanı Serdar İnce’nin aday olup olmayacağı... Cumhur İttifakı şemsiyesi altında kendi amblemleri ile seçime gireceğini ilan eden Büyük Birlik Partisi’nde ise liste başında Doğan Ürgüp’ün olması bekleniyor.

          Kimler aday olur, sürpriz olur mu kısa bir zaman içinde öğreneceğiz. İsmi geçenlerden hepsi olabilir, yeter ki yarış demokratça, centilmence olsun. Ankara’ya gideceklerin derdi millet, derdi Sivas olsun...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?