USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gül Bahçelerinden Derlediklerim

05-02-2021

İmam-ı Azâm ile İmam-ı Cafer´in babası Muhammed El Bakr (Allah Onlardan razı olsun) arasında geçen Ebu Hanife´ye niçin Kur´an ve sünnet dışında kendi rey ve görüşü ile hareket ettiğini sorduğu konuşma:

Muhammed Bakr:?Sen dedemin dinini ve hadislerini kıyasla değiştiriyorsun?.

Ebu Hanife:Önce makamına layık bir şekilde yerine otur. Çünkü benim sana hürmetim, ashabının dedene (Hz. Muhammed´e) hürmeti gibidir.. Muhammed Bakr oturdu Ebu Hanife de önüne diz çöktü ve şöyle dedi. Sana üç şey soracağım bana cevap ver!

-Erkek mi zayıftır, kadın mı?

Muhammed Bakr: Kadın daha zayıftır.

Ebu Hanife: Kadının mirastaki hissesi nedir?

Muhammed Bakr: Erkeğe iki kadının bir hissesi vardır.

Ebu  Hanife: İşte bu söylediğin dedenin dinidir. Eğer dedenin dinini değiştirseydim kıyasa göre erkeğin bir kadının iki hisse alması gerekirdi. Çünkü kadın erkekten daha zayıftır.

Ebu Hanife: Namaz mı daha faziletli, oruç mu?

Muhammed Bakr: Namaz daha faziletlidir.

Ebu Hanife: Bu dedenin sözüdür. Eğer dedenin sözünü değiştirseydim. Hayızlı kadın temizlenince namazı eda etmesini söyler, orucu kaza ettirirdim.

Ebu Hanife: İdrar mı daha pistir, yoksa nutfe mi?

Muhammed Bakr: İdrar daha pistir.

Ebu Hanife: Şayet dedenin dinini kendi rey ve kıyasımla değiştirmiş olsaydım idrardan dolayı gusletmeyi, nutfeden dolayı abdest almayı emrederdim. Dedenin dinini değiştirmekten Allah´a sığınırım.

Muhammed el Bakr ayağa kalktı, Ebu Hanife´yi kucaklayarak yüzünden öptü.

Bu konuşma Ebu Hanife´nin rey ve kıyas gücü yanı sıra, peygamber soyuna gösterdiği sevgi ve saygının derecesini de göstermektedir.      

            *         

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?