USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İFTİRA DİL İLE İŞLENEN CİNAYET

05-07-2023

Ebû Hüreyre"den rivayet edildiğine göre,

Hz. Peygamber (sav), “Yedi helâk ediciden sakının!” buyurdu.

Sahâbîler, “Yâ Resûlallah! Bunlar nelerdir?” diye sordular. Resûlullah şöyle cevap verdi: “Allah"a şirk koşmak, büyü yapmak, Allah"ın haram kıldığı bir canı haksız yere öldürmek, faiz yemek, yetim malı yemek, savaş meydanından kaçmak ve zinadan uzak duran, hiçbir şeyden haberi olmayan mümin kadınlara zina isnad etmektir.”

(B6857 Buhârî, Hudûd, 44; M262 Müslim, Îmân, 14

**

Ebû Hüreyre"nin rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kişinin haksız yere bir Müslüman"ın şeref ve namusuna dil uzatması, büyük günahların en büyüklerindendir...”

(D4877 Ebû Dâvûd, Edeb, 35)

***

Vâsile b. Eska"nın naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “(Üç şey) iftiranın en büyüklerindendir: Kişinin kendisini babasından başkasına nispet etmesi, rüyasında görmediği bir şeyin kendisine rüyada gösterildiğini iddia etmesi, Resûlullah"ın söylemediği bir şeyi ona nispet etmesi.”

(B3509 Buhârî, Menâkıb, 5)

***

Ebû Zerr"in (ra) işittiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Hiç kimse başka bir kimseyi fâsıklıkla suçlamasın ve onu küfürle itham etmesin. Eğer itham ettiği kimse dediği gibi değilse, bu sıfatlar muhakkak itham edene döner.”

(B6045 Buhârî, Edeb, 44)

NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?