USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MUCİZEVİ BESİN: ANNE SÜTÜ

21-03-2022

Merhabalar;

Beslenmenin önemini her gün konuştuğumuz, sağlıklı ve güvenilir besine ulaşmaya çalıştığımız günümüzde bebeklerimiz için önemini vurgulamamız gereken bir besin var: ANNE SÜTÜ.

Gebeliğin son evrelerinde hormonal aktivitenin başlamasıyla, süt üretimi için anne vücudu hazırlanır. Doğumun gerçekleşmesi ve bebek emmesi anne sütü üretiminin en büyük hormonal desteği olur. Anne vücudu bir günde 750-850 ml’ye kadar süt üretebilir. Ancak üretilen sütün içeriği günlere göre değişir.

İlk 5 gün kolostrum dediğimiz annelerimizin ‘ağız sütü’ olarak adlandırdığı süt proteinden B12, D vitamini; Sodyum, Potasyum, Çinko minerallerinden zengindir.

5-15 gün arasında üretilen süt geçiş sütüdür.

3. Hafta ile matür süt dediğimiz olgun süt üretilir. Bu süt ise başlangıçtaki süt içeriğine göre yağdan ve karbonhidratlardan daha zengindir.

Bebeğin ihtiyacına göre değişen bu içerik anne sütünün mucizevi bir besin diye adlandırılması için yeterlidir. Bu içeriğiyle anne sütü İlk 6 ay bir bebeğin biyolojik ve psikolojik tüm gereksinimini karşılar. Bebeklerin suya dahi ihtiyaçlarının olmadığı unutulmamalıdır.

Sütüm Yetiyor Mu?

Yeni doğan bir bebeğin mide hacmi yaklaşık 20-30 ml’dir. 2-3 yudum emme bile onun için ilk başlarda yeterli olacaktır. Burada annelerimizden beklentimiz bebeğini gözlemlemesi, dış yorumlara kapalı olmasıdır. Çocuk hekiminiz büyüme eğrilerinin iyi olduğunu söylüyorsa önemli olan odur. Yani boğum boğum bebekler evet toplumumuzca ‘iyi bakılmış’ gibi adlandırılsa da bu bir sağlık göstergesi değil aksine çocukluk çağı obezitesinin temelini attığımız anlamına gelebilir, risk oluşturur.

Anne Sütünü Nasıl Artırabilirim?

Doğum sonrası annelerimiz günlük 2.5-3 litre su içmeli, sıvı alımına öncelik vermelidir.

Süt verimini artırdığı düşünülen besinleri ise: kuru hurma, tahin, dereotu gibi yeşillikler, taze meyveler, şeker eklentisiz komposto-hoşaf suları şeklinde sıralamak mümkün.

Rezene, anason ve ısırgan otu çayları da gün içinde tüketilebilir.

Besinler kadar annelerimizin iyi dinlenmesinin, sütünü yeterli bulmasının, karanlık ortamda bebeğiyle göz göze emzirmesinin, anne-bebek bağının güçlü olmasının da anne sütünü artıracağı unutulmamalıdır.

Gaz Sancısına Neden Olabilecek Besinler:

Kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, beyaz lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, pırasa, salatalık, mantar çeşitleri, turp, çiğ soğan, portakal olarak sıralanabilir.

Yeşil soğan, bulgur, karabuğday, nohut, süt gibi besinlerin de gaz yapıcı etkisi var ancak anne sütünü artırıcı etkisi de olduğu için deneyerek tüketilmelidir. Bu besinlerden herhangi biri tüketildiğinde bebeğimizin rahatsız olduğunu gözlemliyorsak bu besine en az 7-10 gün ara verilip tekrar denenmelidir. Bebeğimizin mide-bağırsak sistemi yavaş yavaş adaptasyonunu tamamlayacaktır.

Soğuk besinler de gaz sancısına sebep olabilir. Kimyon gaz sancılarına ve şişkinliklere iyi geldiği için yemeklerde kullanılabilir.

Bir de havuç anne sütünü sarımsı, ıspanak yeşilimsi, kırmızı pancar pembemsi renge dönüştürebilir. Endişelenmemize gerek yoktur.

Emzirirken Kilo Verebilir Miyim?

Doğum sonrası ilk 4 ay hedefimiz, anne ve bebeğin toparlanmasını sağlamak, süt verimini düşürmemek ve zengin içerikli bir anne sütü üretmek olmalıdır. Yani kilo vermek, diyet yapmak önceliğimiz değil. Ancak iyi emziren annelerimiz zaten yağ dokusundan da enerji kullanarak kilo vermeye başlayacaktır. İlk 4 ay emzirme döneminde beslenme desteğini Beslenme ve Diyet Uzmanınızdan almalı, 4. Ay sonrasında da yine kendi kendimize değil Beslenme ve Diyet Uzmanı eşliğinde anne sütünün kalitesinin ve miktarının düşmesine sebep olmadan fazla yağ dokusu varsa diyet yapmaya başlamalıdır.

Anne Sütü – Spor İlişkisi

Annelerimiz orta derecede egzersizler tercih edebilir yani şarkı söyleyemeyecek hızda yürüyüşler yapılabilir.

Aşırı egzersizler yapmak ise laktik asit üretimini artırır. Laktik asit, sütün tadını değiştirebilir. Bu tadı sevmeyen bebeğimiz memeyi reddedebilir. Bu yüzden egzersiz öncesi bebeğimizi emzirmek daha doğru bir zamanlama olacaktır. Böylelikle sonraki emzirmede laktik asit miktarı azalacaktır.

 

 

Sevgili annelerimiz; anne sütü bebeğinize verebileceğiniz en besleyici, en iyi sıcaklıkta, en ekonomik, mikrop içermeyen mucizevi bir besindir. Kendinizi iyi besleyin ki bebeğiniz de iyi beslensin, iyi bir gelecek bizi beklesin. Sağlıcakla kalın!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?