USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RAMAZAN BAYRAMINDA NE İKRAM EDELİM?

19-04-2023

Merhabalar;
Ramazan bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Beslenme kültürü geniş bir milletin parçası olduğumuz için gittiğimiz evlerde tatlı, sarma ikram edilmemesi, ‘Bugünlük ye, yeni tarif denedim, en azından tadına bak lütfen.’ ısrarlarının olmaması mümkün olmuyor. Bunları yüzümde bir tebessümle yazıyorum çünkü bu sahneler hemen gözümün önüne geliyor. Eminim bunları okuyunca sizin de bu sahneleri yaşadığınız bir anı gözünüzde canlanmıştır. Bugün tam da bu konuyla ilgili konuşalım istiyorum. Çünkü bayramda hazırlayacağımız daha sağlıklı ikramlıklarla da iyi misafir ağırlayabilmek, bayramı güzel geçirmek mümkün hatırlatmayı bir sorumluluk biliyorum. 

Sütlü tatlıları yapılacaklar listesine ekleyelim
Baklava ikram etmek, günler öncesinde hazırlamak, şerbetini yapıp kenara koymak bayram hazırlıklarımız içerisinde var ancak hamur işi, kızartılmış, şerbetli bu tatlıların bol kalorili olduğunu söylemeliyiz. Küçük tepsilerle hazırlamak 1-2 dilim servis etmek bizim için en azından ılımlı bir tüketim olacaktır. Ancak dolaplarımızda sütlü tatlılara da mutlaka yer verip onların da hazırlığını önceden yapmamızı öneriyorum. Böylece havaların da ısınmasıyla birlikte soğuk, ferah bir tatlı tüketmek çay-baklava yerine daha severek tercih edilebilir. Sütlaç, kazandibi, keşkül, güllaç, incir uyutması yapılabilir. Biraz daha farklı olsun dersek kadayıflı muhallebi, dondurmalı irmik helvası gibi kombinli tatlılar da tercih edilebilir. Kabak tatlısı, incir tatlısı gibi meyve tatlıları, komposto-hoşaf grubu da dolaplarımızda bulunabilir.

Ev yapımı vişne suyu, limonata, reyhan şerbeti yapalım
Bayram alışverişlerimizde eve asitli, şekerli içeceklerden almayalım. Günlük hayatta da tüketimini önermediğimiz mide-bağırsak hastalıklarına temel oluşturan, kan şekeri dengesini bozan bu içecekler ramazan ayından çıkan, uzun süre açlığa adapte olan mide-bağırsak sistemimizi daha da olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine yemeklerin yanında ayran, şalgam suyu ikram edelim. Misafirlerimiz için şekersiz vişne suyu, limonata hazırlayalım.
Kuruyemişler, kabak çekirdeği atıştırmalıklar arasında olabilir
Şekerlemeler, lokumlar yerine kakao oranı iyi olan (en az %60 kakao içeren) çikolatalar, çiğ badem, fındık, yer fıstığı, ceviz, tuzsuz kabak çekirdeği çay yanı atıştırmalıkları olabilir. İçerisine sarı ya da beyaz leblebi, kuru üzüm, kuru kayısı, yaban mersini, kuru incir gibi kuru meyveler de doğranarak eklenebilir. Bu besinler için porsiyon kontrolü önemlidir. Sevilen ve lezzetli olan kuru yemiş-kuru meyve karışımlarından 1 kase dolusu yemek yerine 10-15 adet fındık-fıstık, 2-3 adet kuru meyve yemek yeterli olacaktır.

Meyve salatalarına yer verelim
Tezgahlarda meyve çeşitliliği de artarken ikramlık olarak meyve tabakları da hazırlayabiliriz. Dilimlenmiş elma, çilek, muz üzerine biraz bal gezdirip toz hindistan cevizi ekleyerek görselliği iyi olan meyve tabakları da iyi birer ikram tabağı olabilir. Çikolataya batırılmış çilekler, portakal kabuğundan yapılmış çikolata çubukları da kahve yanı ikramı olarak tercih edilebilir.

Böylece bayram için sağlıklı ikramlıklarımızı da hazır etmiş oluyoruz. Yani artık öyle hep baklava-börek yapıp bu konuda ısrarcı olan ikram etmeyi seven aile bireyleri değil; sevgisini sevdiklerine hazırladığı daha sağlıklı ikramlıklarla da gösteren, daha gönül rahatlığıyla ikram da ısrar eden teyzeler, yengeler, amcalar, … görmek istiyoruz. Bu arada sağlıklı ikramlıkları gönül rahatlığıyla ikram edin dedim ancak onlarında bir üst limiti var. Örneğin sütlaçtan 2 kase ikram etmek de onu iyi bir ikram olmaktan çıkarıyor, söylemeliyim.

Küçüklerimize, akranlarıma kucak dolusu sarılıyor, büyüklerimizin ellerinden öpüyorum. 

İYİ BAYRAMLAR!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?