USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖĞRENCİ ŞEHRİ SİVAS

29-09-2021

Nihayet okullarımız açıldı. Tüm salgın tehditlerine rağmen yüz yüze eğitim başladı. Öyle de olması gerekiyordu. Salgın boyunca birçok alanda kısıtlamalar ve ardından serbestleşmeler uygulandı. Birçok tartışmaya da konu olan bu süreçte bizleri endişelendiren en önemli mesele eğitim oldu. Artık bir an önce aşıların tamamlanması, kuralların işletilmesi eğitimin başlatılması gerekmektedir. Çünkü eğitimdeki aksaklıkların etkisi bugün değil önümüzdeki 10 yıl içerisinde hissedilecektir. Bugün tıp, hukuk, mühendislik, eğitim, ekonomi, sağlık, güzel sanatlar ve birçok alanda eğitim alan gençlerin, yaklaşık önümüzdeki 10 yıl içerisinde mezun olacağı ve mesleğe atanacağı varsayılırsa, mesleki yeterliliği eksik olan bir neslin ülkeye sağlayacağı fayda seviyesi ne kadar tatmin edici olacaktır. Dileğimiz ve temennimiz eğitim sistemimizin yaşanan eksiklikleri de telafi edecek biçimde sağlıklı biçimde devamının sağlanmasıdır.

Milli eğitim okulları ve üniversiteler artık büyük oranda normal işleyişine geçti. Ders zili çaldı ve öğrencilerimiz ders başı yaptı. Bu hem eğitimciler olarak bizleri, hem de ekonomik açıdan bu sektörde iş yapan esnaflarımızı heyecanlandırdı. Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik hizmet veren işletmeler okulların açılmasıyla birlikte yeni bir sürece başladılar. Tabi ki bu konuda birçok açıdan yorumlar yapılabilir. Ben burada Sivas’ta üniversite öğrencilerine yönelik şehrin potansiyelinden ve piyasanın durumundan bahsetmek istiyorum. Bir eğitimci, bir Sivaslı, hem de ekonomist olarak şehirde öğrencilere sunulan hizmetleri izlemeye ve analiz etmeye çalışıyorum. Bu konuda öğrencilerle ve esnaflarla zaman zaman sohbetlerimiz de oluyor. Genel bir değerlendirme yaptığımızda öncelikle kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki, üniversite Sivas için bacasız bir fabrika. Bu fabrikadan Sivas’a azami faydayı sağlayabilmemiz için öğrencilerimizin hayatını kolaylaştıracak, onları mutlu edecek ve yeni öğrencilerinde Sivas’ı tercih etmesini sağlayacak hizmetler sunulması gereklidir. Kırtasiye hizmetlerinden tutunda, ulaşım, barınma, beslenme, sosyal aktiviteler, destekleyici eğitim hizmetleri gibi daha birçok alanda öğrencilerimize hem kaliteli hem uygun fiyata hizmet sunmamız gereklidir. Bugün Ankara, Eskişehir, Bursa gibi öğrenci şehri olarak nitelendirilen şehirlerin arasına Sivas’ı da dahil etmek hiç de zor değil aslında. Her öğrenciyi Sivas’a gelmiş bir emanet, geleceğin mimarı, kendi evladımız ve ailesini de zor şartlarda okutmaya çalışan bizden biri gibi gördüğümüz zaman hem maddi hem de manevi olarak öğrencilerimize çok daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini anlayacağımızı düşünüyorum.

Bu arada bu yazıyı okuyanların bir kısmının şehrin dışında yapılan yurtları kastederek, esnafın mağduriyetini dile getireceğini tahmin ediyorum. Haklı olabilirler. Ancak şu anda mevcut durumu kabullenmemiz ve bu duruma göre strateji ve planlama yapmamız gerekir. Aslında Sivas belli merkezlere sıkışmış durumda. Öğrenciler için İstasyon caddesinin, kafeler sokağının, yenişehirin ya da bankalar caddesinin dışında alternatifler geliştirilmelidir. Artık Sivas belli merkezlerde sıkışıp kalmamalıdır. Öğrenci yurtlarının olduğu bölgelerde yeni tesisler, işletmeler, faaliyet alanları açılabilir. Böylece hem şehir gelişmiş olur, hem de öğrencilerin ihtiyaçları daha hızlı, daha konforlu, daha uygun karşılanmış olur.

Sivas’ın göç veren bir il olması kader değildir. Uzun yıllardır dışarıya yaşanan göçleri tersine çevirmek mümkündür. Bunun bir yolu da üniversite okumaya gelmiş öğrencilerimize sahip çıkmak ve onların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırarak Sivas’ta kalmalarını ve yaşamalarını sağlamaktır. Sivas ekonomisi bakımından bir tarım şehri, ya da bir sanayi şehri tanımlaması yapmak belki zor, ama bir öğrenci şehri yapmaya çalışmak mümkün olabilir. Bu konuda tüm Sivas halkı, eğitim camisası, yerel idareler ve esnaflar bu fabrikanın bacasının tüttürülmesi için gayret göstermelidir.

Allah bir daha okulların kapanmasını mecbur bırakacak günler göstermesin. Tüm öğrencilerimize, eğitim camiamıza ve bu alanda hizmet veren esnaflarımıza, işletmelerimize sağlıklı, başarılı ve bol kazançlı bir dönem diliyorum…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?