USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖĞRETMEN OLUNUR MU DOĞULUR MU?

25-11-2023

Herkes neden öğretmen olamıyor? Sorusunu kaç kişi düşündü? Cevaplamaya kalksak herkes kendine göre bir fikir söyler. Kimisi herkes kaldıramaz kimisi de rutin bir iş bana göre der.

Sadece dersi anlatıp işi bitince sınıftan çıkan da öğretmendir. Ders sırasında kimsenin dikkatini çekmeyen en arka sırada oturan öğrencinin neden en arka sırada oturduğunun sebebini düşünen de öğretmendir. Yani herkes öğretmen olabilir. Ancak sadece vasfı öğretmen olarak kalanların, bu mesleği sadece vasıf olarak taşıyanların unuttuğu önemli bir husus vardır ki o da öğretmen olarak doğmaktır.

Her meslekte olduğu gibi öğretmenliğin de kendine göre bir ruhu vardır.

Bu ruhu, ders anlatan öğretmene bir araç olarak değil bir amaç olarak baktığımız ve tanımaya çalıştığımız zaman hissedebiliriz. Öğretmen olarak doğanların gözlerinde sihirli bir formül vardır. Sırasında oturan öğrencinin nasıl bir ruh halinde olduğunu ya da ne yaşadığını birisi söylemeden anlar. Bunun formülü onlarda saklıdır. Ben mat kalplere böyle bakarak içeriyi görebilecek kadar içten ve tecrübeli olan insanlara hayat bakışlı diyorum. Çok yaşamış ve tecrübe kazanmıştır. Kimi zaman tek başına bir ordudur öğretmen.  Öğretmen olmadan önce çektiği sıkıntıları bir kenara bırakıp öğretmen olduktan sonra mücadelesine devam eder. Bir insanın bir dünya olduğunu görür ve içindeki bütün içten duygulardan bir ordu oluşturur. Ve tek başına kurduğu bu orduyla sadece ilmi değil insanı okumayı da öğretir bizlere.

Yollarına dikenler dökülse bile onun yürüdüğü yolda çiçekler açıyorsa ve bir nesli de arkasından getirmeyi başarıyorsa evet öğretmen olmamış öğretmen olarak doğmuş diyebiliriz. İşte bu doğumlar sayesinde nice insanın hayatı kökünden değişiyor. Hayatımız değişen bizler yolumuza devam ederken değerli öğretmenlerimiz bıkmadan tekrar bir dünyayı baştan inşa ediyor. Temeli de sevgiyle ve en çok da samimiyetle kurduğu zaman bir kişi için bile olsa verdiği mücadelenin boşa çıkmayacağını iyi biliyor. Günün sonunda farkında olmasalar da birçok insanın kahramanı oluyorlar.

Çok şey yazılır öğretmenler için. Şiirler, şarkılar, marşlar...  Bunlar dışında masallarda günün sonunda dünyayı kurtaran kahramanlar yerine öğretmenleri koyduğumuz zaman bazı güzelliklerinde farkına daha çarpıcı bir şekilde varabiliriz. Tıpkı öğretmenlerin bir öğrencinin bir dünya olduğunun farkında olması gibi...

Öğretmenlerin de doğaüstü güçleri vardır. Bakmak değil de görmek gibi.

Bu yaşadığımız dünyadaki masalların içerisindeki güzelliğin en gerçek halleri onlar belki de.

Bu masalsı gerçeklikle öğretmen olarak doğan inşaların sayesinde bir nesil güzelliklerle yetişmeye devam ettiği sürece yaşamak anlam kazanacak.

Bu anlamdan uzak olan yeryüzünün en özel güzellik olan öğretmenlerle süslenmesi dileğiyle....

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?