USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

RİYA GÖSTERİŞ

11-10-2023

    el-Müstevrid (b. Şeddâd b. Amr)’in naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “…Kim, görsünler ve duysunlar diye bir kişiyi yüceltirse Allah da kıyamet günü onun gösteriş ve insanlara  duyurmu niyetini ortaya çıkarır.” (D4881 Ebû Dâvûd, Edeb; 35;         DM2776 Dârimî, Rikâk, 35)
    *
    İbn Abbâs naklettiğine göre, Resûlullah (sav): “Kim (işlediği hayrı şöhret için ) insanlara duyurursa, Allah onun (gizli işlerini) duyurur. Kim de (herhangi bir hayrı) gösterişçe yaparsa, Allah’ta onun gösterişçiliğini meydana çıkarır.”buyurdu. (B6499 Buhâri, Rikâk, 36;         M7476 Müslim, Zühd, 47)
    *
    Ebû Hüreyre’nin naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah sizin dış görünüş ve mallarınıza bakmaz, bilakis kalplerinize ve amellerinize bakar.”
    *
    Alkame b. Vakkâs el-Leysî, Ömer b.Hattâb’ı şöyle derken dinlemiştir: Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ameller ancak niyetlere göre değer kazanır. Herkes niyet ettiği şeyin karşılığını alacaktır…” 
    (D2201 Ebû Dâvûd, Talâk, 10-11; B1 Buharî, Bed’û’l-vahy, 1)
    *
    Enes b. Mâliki’in rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyrmuştur; “Kimin kaygısı âhiret olursa Allah onun zenginliğini kalbine yerleştirir, iki yakasını bir araya getirir ve dünya zelil bir şekilde ona gelir. Kimin kaygısı da dünya olursa Allah onun fakirliğini iki gözünün arasına koyar ve onun iki yakasını bir araya getirmez; kendisine de ancak onun için takdir edilen dünyalık ne ise o gelir.”
    (T2465 Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 30)
    *
    Kays, Fihroğulları’ndan Müstevrid (b. Şeddâd)’ı şöyle derken işitmiştir: “Allah Resûlü (sav) buyurdu ki, ‘Vallahi, âhiretin yanında dünya(nın konumu), ancak birinizin şu (işaret) parmağını denize daldırması gibidir; (parmağının) ne (kadar su) ile döneceğine bir baksın!”         (M7197 Müslim, Cennet, 55)
    *
    Enes b. Mâlik’ten rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kaygısı en büyük insan, dünya ve âhiret işlerine önem veren mümin insandır.” 
    (İM2143 İbn Mâce, Ticâret, 2)
    *

    NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?