USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sivaslı Yatırımcıların Var Bir Derdi…

11-04-2022

Sivas Cumhuriyet döneminde fazlaca kamu yatırımı almış, uzun zaman maaşlı ve ücretli çalışanların yoğun olduğu bir şehir olmuştur. Bu sebeple girişimcilik ruhunun ve özel yatırımların yeterince gelişmediği her ortamda ifade edilir. Elbette zaman içinde ülkenin özelleştirme politikaları kapsamında ildeki kamu yatırımlarının payı azalmış, yerini özel yatırımlara terk etmeye başlamıştır. Dolayısıyla çalışanlar da kamudan özele doğru kaymaya başlamıştır. Bu arada bir miktar işsizlik ortaya çıkmış bunun giderilmesi için de yeni özel sektör yatırımları şart olmuştur. Kamuda daha yüksek ücret düzeyinde çalışan halkın özel sektöre kaymasıyla gelir seviyesinde bir azalış gerçekleşmiştir. Bunun da ötesinde yeterli istihdam ortamı olmadığından işsizlik ve diğer illere göçler artmıştır. Bugün Sivas’ta kişi başına düşen milli gelir Türkiye ortalamasının altındadır. Bir şehirde gelir düzeyi yüksek olmazsa ticaret hacmi de yüksek olmaz. Kurulan işletmelerin ömrü de uzun olmaz.

Girişte bu meselelerden bahsetmemin sebebi Sivas’ın yeni yatırımlara, yeni istihdam olanaklarına ve kişi başına düşen milli gelirin de yükseltilmesine ihtiyacı olduğuna vurgu yapmaktı. Tabi ki bunu gerçekleştirmek içinde uygun yatırım ortamlarına ve yatırımcıların iş yapma kolaylığının artırılmasına ihtiyaç vardır. Sivas’ta tam da bu konularda son günlerde bir hareketlilik yaşanmaktadır. Demirağ OSB’nin cazibe merkezi kapsamına alınması Sivas ekonomisi açısından çok sevindirici bir haber olmuştur. Fakat daha önceki bir yazımızda da belirttiğimiz gibi desteklemenin bu şekilde kısmi olması ve genele uygulanmaması yatırımcılar arasında huzursuzluğa sebep olmuştur. Doğrudan rekabet düzeyini etkileyecek olan bu gelişme sonrasında Sivas OSB’deki bir kısım yatırımın durdurulması gündeme gelmiştir. Her zamankinden daha çok üretmeye ihtiyacımızın olduğu şu günlerde bu iş için ayrılacak kaynak en doğru yere harcanmış olacaktır.

Sivas’ta yatırım yapmanın avantajları ve dezavantajları olduğu muhakkaktır. Devletin dezavantajları ortadan kaldırmak üzere uygulamaya koyduğu teşvikler ve destekler Sivas’ta yeni yatırımların yapılması ve ekonominin canlanması konusunda oldukça etkili olmuştur. Özellikle 2000’li yıllardan sonra başlayan teşvik sistemi uygulamaları bugün Organize Sanayi Bölgesinin bu kadar aktif olmasının temelinde önemli bir etken olmuştur. Demirağ OSB’nin cazibe merkezine alınması da Sivas’taki bu gelişmeleri destekleyici bir uygulamadır.  Ancak Sivas OSB’nin kapsam dışında kalması gündemde tartışma yaratmıştır. Hala da Sivas gündemini meşgul ettiğini yatırımcıların sürekli bu konudaki girişimlerden izleyebiliyoruz. Sivas OSB’deki yatırımcılar ve STK’lar hep birlikte amaç birliği yapmış ve bu işin peşine düşmüş görünüyor. Gerek Ankara’ya giderek gerekse Sivas’ta Milletvekillerimiz ve bakanlarımızla görüşmeler yaparak konunun önemini anlatmaya çalışıyorlar. Çok ta haklılar. Özellikle böyle enflasyonist dönemlerde Devletin kaynakları üretimin artırılmasına yönelik harcanmalıdır. Üstelik Sivaslı yatırımcılarımız bu kadar istekli ve heyecanlı iken alınacak destekler kendisinden çok daha fazla fazla milli gelire katkıda bulunacaktır.

Bu konuda geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir kahvaltı programına bende katıldım. Toplantıya Sivas Milletvekilimiz Ahmet Özyürek, SOSAD yönetim kurulu, Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent Müdürlüğü ve Sivas OSB’de faaliyet gösteren firma sahipleri de katılmıştı. Toplantıyı takip ederken sanayicilerin ve yatırımcıların heyecanını ve telaşlarını çok yakından hissettim. Hepsi birlikte aynı amaç etrafında toplanmış, birlikte aynı hedefe odaklanmış ve ısrarla da bunun peşini bırakmamışlardı. İnanıyorum ki istediklerini de alacaklar. Çünkü istekleri çok haklı ve bu konuda ısrarcılar. Ve o zaman dedim ki Sivas ekonomisi artık gelişmiş iller seviyesine çıkmaya aday bir ekonomi görünüyor. Sivaslı iş insanlarının bir yumruk olarak aynı sorunu kendilerine dert edinmeleri de Sivas’ta ne zamandır özlediğimiz birlikte iş yapma ruhunun ve kültürünün de canlandığının bir göstergesidir. Sayın milletvekillerimiz ve siyasilerimizin de destekleriyle herkesin bir ağızdan istediği cazibe merkezi avantajlarının belli bir bölgeye değil de, genele uygulanması hem Sivas için hem ülke ekonomisi için önemli katma değerler yaratacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?