USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yüksek Hızlı Tren

11-08-2021

Sivas’a uzun zamandır yüksek hızlı treni bekliyoruz. Umutla, heyecanla, sabırla bekliyoruz. Tren bize ne getirecek, bizden de ne götürecek? Evet, yüksek hızlı treni bir fırsat olarak bekliyoruz ama tehditleri olduğunu da unutmamak gereklidir. Bu noktada yapılması gereken fırsatlarını artırmak ve avantaja çevirmektir. Bunun içinde Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası, Üniversiteler başta olmak üzere hem ekonomik hem de sosyal açıdan gelişime katkı sağlayacak herkesin sahada gayret vermesi gereklidir. 

Sivas Orta Anadolu’nun tam ortasında kavşak noktasında bir şehirdir. Bu ne anlama gelir? Kuzey-güney ve doğu-batı açısından her yöne karayoluyla ya da demiryoluyla ulaşımı doğrudan sağlayacak bir araç vardır. Ama uzaktır Sivas kıyı bölgelerine, limanlara ve İstanbul’a. Yolculuklar uzun sürer. Son dönemlerde artan uçak seferleri bu sorunu bir ölçüde azaltmış olsa da havayolu her zaman herkesin tercih edebileceği bir ulaşım biçimi olmadığından Sivas’a geliş gidişler hala uzak olarak nitelendirilmektedir.

Hal böyleyken yüksek hızlı trenin gündeme gelmesi herkesin yüzünü güldürdü. Yüksek hızlı tren karadan uzakları yakın edecek. Sivas-Ankara ve Ankara-İstanbul arasında artık daha hızlı ve daha konforlu yolculuk yapılabilecek. Yüksek Hızlı trenin Sivas’a neler getireceği ve neler götüreceği konusunda da Sivas Valiliği ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere yerel yönetimler tarafından çalıştaylar düzenlendi. Bu çalıştayların amacı hızlı tren gelmeden, bundan en fazla faydayı sağlamak amacıyla avantajları artırmak ve dezavantajları azaltmak adına tedbirler almaktı. Bu toplantılardan elde edilen sonuç raporları yayınlandı. Buraya kadarda yapılanlar güzel elbette. Bu noktadan sonra uzun mesailer harcanarak yapılan çalıştaylar ve emek verilerek hazırlanan raporların uygulamaya konması önem arz etmektedir. Her kurum, her işletme, her birey Sivas’ın gelişmesine katkıda bulunmak için üzerine düşeni idrak etmesi ve yapması gereklidir. Çünkü Sivas’ın gelişmesi ve çevre illere göre hakettiği seviyeyi yakalaması ancak birlikte bu bilinci hissederek gerçekleşebilecektir.

Şunu da ifade etmek istiyorum aslında. Yüksek Hızlı Tren sihirli değnek değildir. Beklenen gelişmeler ve iyileşmeler Sivas’ın hızlı trenden ne kadar faydalanabileceğine bağlıdır. Bu sebeple Yüksek Hızlı Trenin faydasını artırabilmek için alt yapımızı hazırlamamız gereklidir. Geçen yıl Sivas Valiliği ve geçtiğimiz haftada Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tanıtımı yapılan Yüksek Hızlı Tren çalıştay raporları gözden geçirilmeli ve Sivas’ın gelişmesini kendine dert edinen herkes kendi payına düşeni almalıdır. Raporlarda ön plana çıkan turizm sektöründe gerekli ön çalışmalara başlanmalıdır. Yıllardır söylenen ve her ortamda dile getirilen Sivas’ın kültürünü, tarihini, mutfağını, coğrafyasını artık tanıtma ve pazarlama zamanı geldi. Bu değerlerimizi katma değer dönüştürmek ve Sivas’ın gelişmesine katkı sağlamak için şehir olarak seferber olmak gerekli.

Sivas için bir “tarım şehri”, “sanayi şehri” ya da “turizm şehri” diyebilmemiz için ne yazık ki yeterli seviyede olduğumuzu söylemek zordur. Bugün Nevşehir’e Karadeniz’e Güneydoğu Anadolu Bölgesine, hatta Van’a düzenlenen turistik turlar Sivas’a uğramamaktadır. Yüksek Hızlı Tren Sivas’ın bir “turizm şehri” olması için bir fırsat olabilir. Yüksek Hızlı tren garının yakın çevresinde oluşturulacak turistik bölgeyle gelen misafirlerin Sivas’ta kalması ve yakın ilçeleri gezmeleri sağlanabilir. Böylece şehir ekonomisine katma değer yaratılacaktır. Ayrıca pazar bulmakta zorlanan Sivas’a özgü değerler için Pazar yaratılarak, turizm ve el sanatları sektörü için bir dönüm noktası olabilir. Burada sadece turizmden örnek verdik ama, bu durum eğitim, imalat, pazarlama gibi diğer alanlar içinde değerlendirilmelidir.

Bunun yanısıra tren sadece yolcu getirmeyecek aynı zamanda götürecek te. Böyle olunca getireceklerinin götüreceklerinden fazla olmasını sağlayamadığımız sürece yıllardır beklediğimiz hızlı trenden beklediğimiz faydayı elde edemeyiz. Turizm sektörünü lokomotif olarak belirleyerek diğer sektörlerinde arkasından gidecek vagonlar olarak düşünüp Sivas ekonomisine hız kazandıracak bir oluşum başlatılmalıdır. Ülkemizin refah seviyesini artırmak ve ekonomik gelişmesine destek olmak için çok büyük maliyetlere katlanılarak kilometrelerce yapılan yolların ve büyük yatırımlarla temin edilen lokomotiflerin, vagonların ve sunulan hizmetlerin değerini bilerek ve değerine değer katarak Sivas’a düşen payı şehrimiz için katma değer sağlamaya kullanmak için gayret göstermeliyiz.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?