USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ZULÜM EN BÜYÜK GÜNAH

01-11-2023

    Ebû Hüreyre’nin naklettiğine göre, Resûlullah  (sav) şöyle buyurmuştur: “…Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yardımsız bırakmaz ve onu hor görmez…”         (M6541 Müslim, Birr, 32)
    *
    Enes’in (ra) naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et.” Bunun üzerine birisi, “Ey Resûlü! Eğer mazlum ise yardım ederim, ancak zalimse ona nasıl yardım edeceğim?dedi. Resûlullah buyurdu ki, “Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu ona yapacağın yardımdır.”
    (m6517 Müslim, Birr, 15)
    *
    Ebû Musa el-Eş’arî (ra) anlatıyor: “bir bedevi Hz. Peygamber’e (sav) şöyle sordu: “ Bir adam var da kahramanlığı duyulsun diye, bir diğeri de görülsün diye savaşıyor. Bunlardan hangisi Allah yolundadır?” Allah Resûlü ona, ‘Kim Allah’ın kelimesini (mesejını) yüceltmek için savaşırsa işte o Allah yolundadır,’buyurdu,” 
    (B3126 Buhârî,Farzu’l-humus, 10)
    *
    Enes b. Mâliki’nin naklettiğine göre, bineğinin üzerinde eski bir ve dört dirhem edip etmeyeceği meşkük bir kadife örtü üstünde (mütevazi bir şekilde) hacceden Hz. Peygamber (sav) şöyle dua etmişti: “Allah’ım! Riyasız ve gösterişsiz bir hac eyle.”
    (İM2890 İbn Mâce, Menâsik, 4)
    *
    
    NOT: Yukarıdaki Hadisi Şerifler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 7 ciltlik Hadislerle İslam Ansiklopedisinin 3. Cildinden derlenmiştir. Tefsiri, yorumu detayı için ilgili kitaba müracaat edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?