Sivas İçin Bir Şeyler Yapmalı

Sivas İçin Bir Şeyler Yapmalı

Yunus BUDAKTAŞ

2 yıl önce

Anadolu toprakları Dünya üzerinde sayısız tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran nadir coğrafyalarından biri. Kadim Anadolu’nun her köşesinden tarih fışkırırken belki adım dahi atılmamış nice tabiat harikalarına sahip. Bu zengin topraklar içerisinde Sivas elbette önemli bir yere sahip.

Tarihin erken dönemlerinden itibaren çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivas toprakları, bugün hala onca güzide eseri ve değeri bünyesinde barındırıyor. Sivas’ın sahip olduğu kültürel ve tarihi değerler saymayla bitmeyecek kadar çok.

Gel gelelim Sivas’ı idare edenler, görevi şehrin kültür ve turizmine katkı sağlamak olanlar başta olmak üzere Sivaslılar bu değerlere ne kadar sahip çıkıyor. Şehrin kültür ve sanat banisi olduğu iddiasını taşıyanlar Sivas’ın bunca değerine vizyon katamıyor maalesef. Şöyle bir kamu kurumlarına bakıyoruz da müdüründen danışmanına vasıfsız ve vasat isimlerle dolu. Türkiye’de şehirler şöyle bir süzülüp incelediğinde şehrin tarihi ve kültürel değerlerine nasıl sahip çıkılıp işlevsel hale getirildiği görülecektir hiç şüphesiz. Ancak tekraren altını çizerek söylemek gerekiyor ki Sivas’ta şehrin kültür ve sanat banisi olduğunu iddia edenler ne yazık ki vizyonsuz.

Peki Sivas için neler yapmak gerekir? Öncelikle valilik ve belediyenin kültür, sanat ve tarih danışmanlarına ihtiyaç var. Kıytırık bir kaç konserle şehirde kültür sanat hayatı idame ettirilemez. Valilik ve belediyenin arkeolog, sanat tarihçi, halk bilimci, antropolog, tarihçi ve müzeciden oluşan bir gruba ihtiyacı var.

 

Neden böyle bir gruba ihtiyaç var? En temel cevapla Sivas’ta geçmiş dönemlerde oluşturulan kültür envanteri üzerine hala bir çalışma yapılmış değil. Oluşturulan kültür envanteri büyük emeklerle hazırlanmış, emeği geçenlere teşekkür etmek gerekir. Ancak envanterde hala eksiklikler var ve acilen de tamamlanması gerekiyor.

 

Öte yandan şehirdeki Selçuklu yapılarının durumu ortada. Çok uzağa gitmeden Tokat’taki bir kaç tarihi yapının hangi işlevlerde kullandığına bakmak gerekiyor. Tokat’taki Arastalı Bedesten müzeye çevrilerek tarihi yapı aslına yakın bir hüviyete kavuşturulmuş en azından. Kayseri’de Gevher Nesibe Medresesi tıp müzesine çevrilmiş. Diğer şehirlerdeki örnekleri saymadan bir de dönüp Sivas’taki tarihi yapılara bakın.. Yukarıda dile getirdiğimiz grup Sivas’taki tarihi yapılarla ilgili çeşitli çalışmalar yapabilir pekala..

 

Hristiyan aleminin gözünü çevirdiği Aziz Vlas ile ilgili henüz ciddi bir gelişme var mı bilemiyoruz. Belediye Başkanı Hilmi Bilgin konuya yakın ilgi gösteriyor. Ancak yetersiz kalınıyor yinede. Bölgede bir kazı çalışması yapılıyor ama durum nedir sonuç nedir kamuoyu açıklaması yok. Geçtiğimiz günlerde Paraguay Turizm Bakanı Türk gazetelerine yaptığı açıklamada Aziz Vlas’ın öneminden bahsederek Sivas’a gelmek istediğini söylüyor. Bakanın Sivas’a geldiğini kabul edelim ne göstereceğiz ne anlatacağız? Biz elimizdeki değerin kıymetini bilmiyoruz. İnanç turizmi açısından Hristiyan aleminin gözünü çevirdiği bu değere Sivas’ın ilgili kurum ve yöneticileri ne katacak merak konusu.

 

Yazımızın bu kısmında eleştirilerimizi sınırlandırmak zorundayız. Devam eden yazılarımızda konuları işlemeye devam edeceğiz. Ancak şunu belirtmek gerekir ki Kültür Müdürlüğü ve Vakıflar Müdürlüğü başta olmak üzere Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Valiliği bünyesinde bulunan Kültür A.Ş. ile kültür, sanat ve turizmle ilgili olduğunu iddia eden STK’lara çok iş düşüyor. Bunca değere sahip Sivas için bir şeyler yapmalı. Koltukta oturmak yetmiyor…

YAZARIN DİĞER YAZILARI